Neophodna bolja regulacija poslaničkih pitanja i premijerskog sata

Poslanička pitanja i premijerski sat ne predstavljaju efikasna sredstva za kontrolu izvršne vlasti od strane Skupštine. Da bi se povećali efekti primjene ovih kontrolnih mehanizama u praksi, neophodno ih je preciznije i detaljnije propisati. Smatramo da treba omogućiti njihovu učestaliju primjenu po uzoru na dobru praksu u zemljama Evropske unije i u zemljama u okruženju. Treba preispitati mogućnost da se pitanja postavljaju bez prethodnog prijavljivanja 48 sati ranije, ili eventualno da se prijavljivanje vrši nekoliko sati pred početak sjednice posvećene poslaničkim pitanjima.

Institute poslaničkih pitanja i premijerskog sata treba propisati tako da se pitanja postavljaju po utvrđenom redu, uz neophodno poštovanje vremenskih ograničenja za pitanja i odgovore, čime bi se uticalo na brzinu, efikasnost, interaktivnost primjene ovih mehanizama. Odredbama treba omogućiti da se sjednice Skupštine posvećene poslaničkim pitanjima i premijerskom satu održavaju učestalije, bar jedanput mjesečno kao što je to praksa u većini zemalja u okruženju. Mjesečno održavanje sjednica posvećenih poslaničkim pitanjima i premijerskom satu uticalo bi na jačanje nadzorne uloge Skupštine u odnosu na izvršnu vlast.

Transparentnost rada Skupštine je neophodno povećati time što bi se na njenoj internet prezentaciji omogućio uvid u podatke o sadržaju rasprave o poslaničkim pitanjima, tj. o broju i sadržini svih poslaničkih pitanja i dobijenih odgovora u tekućem mandatu, kao što je praksa u zemljama u okruženju.

mr Milica Popović
Saradnica na projektima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *