Najava: Ka boljem regulisanju javnih i tajnih nabavki u sektoru bezbjednosti

U petak, 16. novembra 2018. godine organizujemo panel diskusiju “Ka boljem regulisanju javnih i tajnih nabavki u sektoru bezbjednosti”, u PR Centru, sa početkom u 11h.

Panel diskusija će biti fokusirana na javne i tajne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije, koji su, u periodu od 2013. do 2017. godine, na javne nabavke potrošili preko 50 miliona eura i dodatnih skoro 5 miliona eura na povjerljive nabavke.

Cilj panel diskusije je, da u svjetlu buduće samostalnosti Uprave policije i u kontekstu pripreme novog Zakona o javnim nabavkama, osvijetlimo do sada uočene probleme u sprovođenju nabavki u ovim institucijama, kao i dobre prakse i definišemo preporuke za unaprijeđenje upravljanja ovim značajnim dijelom javne potrošnje.

Na panel diskusiji govorićemo o sljedećim pitanjima:

– Kako su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije planirali i trošili novac za javne nabavke u prethodnom petogodišnjem periodu?

– Do kada će povjerljive nabavke u sektoru bezbjednosti i odbrane biti u pravnom vakuumu i daleko od kontrole?

– Zbog čega nisu usvojeni podzakonski i interni akti predviđenih Zakonom o javnim nabavkama od juna 2017. godine, koji je trebalo da bolje regulišu ovu oblast?

– Smijemo li propustiti priliku da se novim Zakonom o javnim nabavkama detaljno urede nabavke za bezbjednost i odbranu? Kakve su preporuke SIGMA-e i i Evropske komisije u tom smislu?

O ovim temama govoriće:

Zoran Milić, šef Biroa za javne nabavke, Ministarstvo unutrašnjih poslova

Blažo Savković, načelnik Sektora II, Državna revizorska institucija

Mersad Mujević, direktor Uprave za javne nabavke i šef Radne grupe za pripremu novog Zakona o javnim nabavkama

Stefan Šaponjić, načelnik Direkcije za javne nabavke i član Radne grupe za pripremu Uredbe o nabavkama u sektoru bezbjednosti i odbrane

Moderatorka: Ana Đurnić, istraživačica javnih politika, Institut alternativa

Panel diskusiju organizujemo uz podršku Evropske unije kroz program Podrške civilnom društvu, a u okviru projekta „Puls integriteta i povjerenja policija na Zapadnom Balkanu: POINTPULSE“, koji Institut alternativa zajedno sa partnerima iz regiona sprovodi već četiri godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *