Monitoring i evaluacija vladavine prava u Crnoj Gori

Uprkos uspostavljanju novih institucija za borbu protiv korupcije i intenzivnih zakonodavnih aktivnosti, Crna Gora nije značajno napredovala u ispunjavanju EU kriterijuma i standarda vladavine prava.

Reforma pravosuđa je i dalje u toku, ali problemi koji su identifikovani na samom početku, uključujući odgovornost, nezavisnost i nepristrasnost, predstavljaju izazov. Ipak, i dalje su neophodna adekvatna rješenja za glavne probleme, kao što su zapošljavanje i napredovanje tužilaca i sudija, transparentnost ocjenjivanja njihovog rada, etička i disciplinska odgovornost, krivična odgovornost i racionalizacija sudske mreže.

U ovom sažetku izvještaja koji je u cjelosti dostupan samo na engleskom jeziku, dostupni su nalazi monitoringa o radu Agencije za sprječavanje korupcije, borbi protiv organizovanog kriminala, primjeni instituta tužilačke istrage, radu Specijalnog tužilaštva u slučajevima zloupotrebe javnih resursa, kupovine glasova i drugih kršenja zakona, i drugim pitanjima vezanim za vladavinu prava.

Ova studija je nastala u okviru projekta “Praćenje i procjena vladavine prava na Zapadnom Balkanu” (MERLIN WB), podržan od strane Think and Link regionalnog programa Evropskog fonda za Balkan, a sproveden od strane Instituta alternativa i regionalnih partnera, Instituta za evropske politike iz Makedonije i Beogradskog centra za bezbednosnu politku iz Beograda.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *