Moj novac – Vizuelizacija državnog budžeta

S ponosom predstavljamo naš novi internet portal — www.mojnovac.me — prvu vizuelizaciju državnog budžeta u Crnoj Gori od strane civilnog društva.

Jedan od principa našeg rada je uvjerenje da budžet nije tehnička stvar koja treba da bude prepuštena revizorima i računovođama, već konačni izraz prioriteta vlade i otjelotvorenje javnih politika. Stoga želimo da doprinesemo razumijevanju budžeta i njegovoj dostupnosti građanima, čineći budžetske podatke na klik daleko od onih koji žele da saznaju više.

Podaci koji su rasuti po raznim sajtovima, zatrpani u moru tabela, zaključani u skeniranim pdf-ovima, bez objašenjenja i nepretraživi ne mogu biti od velike koristi građanima.

Zato smo odlučili da ih „otključamo“ – da pretočimo zvanična dokumenta u pretraživu bazu podataka koja će omogućiti građanima da na jednom mjestu, brzo i lako, dođu do odgovora na budžetska pitanja.

Iz te namjere, nastao je Moj novac, portal na kojem možete saznati:

  • Kako se prikuplja, a kako troši budžet — ekonomska klasifikacija budžeta do najdetaljnijeg javno dostupnog nivoa, uz poređenje po godinama.
  • Na šta institucije troše novac — jednostavnom pretragom dođite do institucije koja vas zanima, njenog budžeta po godinama, sa podjelom na budžetske programe i stavke koje ih čine.
  • Koji projekti čine kapitalni budžet — što je država obećala da će izgraditi, rekonstruisati ili makar isprojektovati.

Takođe, na portalu je dostupan i rječnik budžetskih pojmova, kao i budžetska biblioteka – zbirka svih važnih pravnih akata iz oblasti budžetskog sistema, uključujući i integralne godišnje zakone o budžetu i završne račune budžeta.

Moj novac sadrži više od 70 000 budžetskih stavki i pokriva sedam godina – svaka cifra iz sedam budžetskih ciklusa našla je svoje mjesto na našem portalu.
Nadamo se da će ova alatka olakšati život svih vas koji se bavite budžetom u svom svakodnevnom radu, a vama koji do sada to niste radili, omogućiti da to učinite: čime god se bavili, tokovi novca moraju biti osnova svakog argumenta u analizi, sprovođenju, praćenju, kritikovanju, hvaljenju ili mijenjanju javnih politka.

Portal smo napravili uz pomoć Britanske ambasade u Podgorici, u okviru projekta ”Promovisanje finansijske odgovornosti u Crnoj Gori“. Obećavamo da ćemo portal i ubuduće ažurirati, truditi se da ga unaprijedimo i dopunimo novim sadržajima.

Javite nam vaše utiske, kritike i prijedloge na info@institut-alternativa.org

P.S.

Tvrdimo da je naša vizuelizacija budžeta jednostavna i pregledna, ali ipak nije zgoreg pogledati i kratko uputstvo koje smo pripremili, kao putokaz ka ključnim djelovima sajta:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *