Mjere nadzora ograničavaju ljudska prava

Neophodna demokratska kontrola mjera ANB-a

Mjere tajnog nadzora u svakom obliku opredstavljaju ograničenje ljudskih prava i poslanici moraju amandmanski djelovati na dio zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) koji se odnosi na postupak njihovog odobravanja, smatra Stevo Muk iz Instituta alternativa.
On je ocijenio da će pojedine izmjene Zakona o ANB-u omogućiti veću efikasnost Agencije u vršenju poslova iz njene nadležnosti.

“Dok je jedan broj rješenja pravno neizveden i kao takav može proizvesti probleme u praksi”, rekao je Muk agenciji MINA.

U toj organizaciji smatraju da je propuštena prilika da se u oblasti parlamentarnog nadzora detaljno utvrdi vrsta informacija koje treba da sadrži izvještaji o radu ANB-a.

Unutrašnja kontrola ANB slaba i neuređena

Muk kaže da je posebno važno naglasiti da Agencija mora izvještavati o svojim aktivnostima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, na način koji ne bi ugrozio njen rad.

“Unutrašnju kontrolu ANB smatramo slabom i neadekvatno uređenom. Mišljenja smo da je izmjenama Zakona bilo potrebno propisati obavezu pripreme i dostavljanja godišnjih izvještaja generalnog inspektora Agencije, a mogućnost suspenzije rada generalnog inspektora ukinuti”, naveo je Muk.

Komentarišući izmjene zakona koje se odnose na mogućnost tajnog nadzora, Muk je rekao da su te mjere uvijek i u svakom obliku ograničenje ljudskih prava.

“Međutim, njihova primjena je nužno zlo u savremenim demokratskim društvima, potrebna radi zaštite višeg dobra, nacionalne bezbjednosti, ali i borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala i čitavog niza bezjednosnih pitanja”, naveo je predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa.

Širenje nadležnosti zahtjeva ozbiljnu raspravu

U toj NVO smatraju da širenje nadležnosti ANB i vrsta mjera koje može primjenjivati zahtijeva opširnija obrazloženja predlagača i ozbiljniju raspravu u Odboru.

“Poslanici moraju amandmanski djelovati na dio zakona koji se odnosi na postupak odobravanja mjera tajnog nadzora, ali i o izvještavanju skupštinskog Odbora o tome”, rekao je Muk.

Prema njegovim riječima, poslanici moraju u budućem radu, upravo zbog takvih zakonodavnih inicijativa, u punoj mjeri iskoristiti ovlašćenja koja im daju Poslovnik Skupštine i novi Zakon o parlamentarnom nadzoru u sektoru bezbjednosti i odbrane.

“Kako bi vršili demokratsku kontrolu nad ovim i ostalim mjerama koje ANB koristi u svom radu”, kazao je Muk.

U Institutu alternativa podržavaju predlog člana Odbora za bezbjednost i odbranu, Predraga Bulatovića, koji je tražio povlačenje izmjena zakona i otvaranje šire rasprave o predloženim rješenjima.

“Smatramo da bi to bila dobra prilika za organizovanje konsultativnog saslušanja, na kom bi o širenju obima mjera tajnog nadzora i drugim pitanjima, svoje mišljenje dali i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Agencija za zaštitu ličnih podataka, NVO i drugi zainteresovani akteri”, zaključio je Muk.

Portal Vijesti, 25. 02. 2011.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *