Međuparlamentarna konferencija o Berlinskom procesu održana u Petrovcu

U saradnji sa našim partnerima Institut za demokratiju ‘Societas Civilis’ iz Skoplja, organizovali smo međuparlamentarnu konferenciju „Prednosti Berlinskog procesa: poseban fokus na Zajedničko regionalno tržište“.

Konferencija je okupila poslanike iz svih parlamenata regiona, koji su sa predstavnicima civilnog društva razmjenjivali mišljenja i iskustva o trenutnom stanju i budućim izazovima Berlinskog procesa.

Tokom prvog panela pod nazivom „Berlinski proces i njegovo trenutno stanje u Zapadnom Balkanu“, poslanici su razmatrali aktuelno stanje i buduće korake za unapređenje procesa.

Tema druge panel diskusije bila je „Zajedničko regionalno tržište – Šta je funkcionisalo ranije i izazovi za Akcioni plan 2.0? Stav parlamenata Zapadnog Balkana“. Panelisti su naglasili važnost debate o ekonomskim pitanjima koja su od značaja za građane i poslovnu zajednicu u regionu.

Događaj je dio projekta „Parlamentarna diplomatija: Regionalna saradnja kroz pojačan parlamentarni dijalog“, podržanog od strane Savezne vlade Njemačke, koji ima za cilj da predstavi prednosti Berlinskog procesa kroz jačanje parlamentarne diplomatije i korišćenje mehanizama nadzora od strane parlamenata Zapadnog Balkana.

Pored Instituta alternativa, naši projektni partneri u regionu su Institut za demokratiju ‘Societas Civilis’ (IDSCS) iz Skoplja, Centar za istraživanje transparentnosti i odgovornosti (CRTA) iz Beograda, Kosovski demokratski institut (KDI) iz Prištine, Mreža progresivnih inicijativa (NPI) iz Sarajeva i Institut za političke studije (ISP) iz Tirane.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *