Korupcija u javnim nabavkama sveprisutna, ali teško dokaziva

Manjkavosti Zakona o javnim nabavkama, slabi antikorupcijski mehanizmi, nedovoljna transparentnost, kršenje zakonskih normi bez podataka o prekršajnoj odgovornosti, te slabi kapaciteti za sprovođenje Zakona, ključni su problemi koji stvaraju prostor za korupciju u javnim nabavkama.

Ovo je zaključak današnjeg konsultativnog sastanka privrednika i predstavnika civilnog sektora na temu Mapiranje ključnih rizika za korupciju u javnim nabavkama koji je organizovao Institut alternativa. Sastanku su prisustvovali i predstavnici radne grupe za izradu metodologije za rano otkrivanje koruptivnih radnji u javnim nabavkama. Učesnici su se složili da su sve faze postupka i sve nabavke velike vrijednosti podložne korupciji, a poseban dio rasprave je bio posvećen problemima u sprovođenju javnih nabavki u zdravstvu.

Ukazano je na slabe kapacitete Uprave za inspekcijske poslove koja kontroliše, po novim zakonskim rješenjima, i postupke i ugovore o javnim nabavkama. I ostale nadležne institucije u ovoj oblasti imaju slabe kapacitete, dok je kod naručilaca, po pravilu, zaposlen samo jedan službenik za javne nabavke.

Manjak transparentnosti postoji zbog toga što portal javnih nabavki ne pruža pouzdane informacije, dok evidencija o naručiocima koji krše Zakon o javnim nabavkama nije javna. Moguće je, dalje, pratiti stanje u oblasti isključivo na godišnjem nivou, budući da se izvještaj o javnim nabavkama obavljuje krajem maja, a da indikatori rezultata i uticaja u Akcionom planu za poglavlje 23 nisu dobro definisani.

Dodatan problem, kako je istaknuto, predstavlja nerealno planiranje, odnosno velika razlika između ugovorene i realizovane vrijednosti nabavki kod svih obveznika primjene Zakona, kao i učestale izmjene planova tokom jedne godine.

Zajednički je konstatovano da je potrebno dalje raditi na jačanju kontrolne uloge Skupštine u ovoj oblasti. Iako se Skupština tokom prošle godine intenzivnije bavila javnim nabavkama i organizovala nekoliko saslušanja, njihovi efekti su slabo vidljivi u praksi.

Jovana MAROVIĆ
Koordinatorka istraživanja

Konsultativni sastanak je drugi u nizu u okviru projekta Civilno društvo i građani protiv korupcije u javnim nabavkama, koji Institut alternativa sprovodi uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije, a na kojima razgovaramo sa ključnim akterima o tome koji su mogući pravci za unapređenje zakonskih rješenja u ovoj oblasti i prakse kako bi se smanjili rizici za korupciju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *