Kontrola imovinskih kartona policije

TV Vijesti/Svetlana Đokić

Dok se u javnosti ne stišava bura oko toga da li su pojedini policijski službenici na platnom spisku mafije, Televizija “Vijesti” pokušala je da dobije zvanične podatke od Agencije za sprječavanje korupcije o tome jesu li za skoro godinu ustanovilii nelogičnosti između prijavljenih imovinskih podataka viskokorangiranih policajaca i njihove stvarne imovine.

Za podatke je Televizija “Vijesti” ostala uskraćena, a oni javnosti dostupni bude sumnju.

U Institutu Alternativa vjeruju da bi ove provjere zbog specfičnosti profesije bolje radila unutrašnja kontrola policije.

Sve uz uslov da postoji politička volja da se ovakvi slučajevi procesuiraju što do sada nije bio slučaj.

Šta sve posjeduju policijski funkcioneri i službenici, javnosti trenutno nije i ne može biti poznato jer podaci u imovinskim kartonima, dostupnim na sajtu Agencije za sprječavanje korupcije,nisu dovoljni ali mogu biti indikator.

Detaljnim pregledom, “bode oči” što pojedini viskopozicionirani policajci i njihove supruge imaju kredite u iznosu od po nekoliko desetina hiljada eura, ali nemaju ni vlastiti automobil. Kontrola policijskih imovinskih kartona do ove godine bila je posao MUP-a.

Tada se na njihovom stolu nalazilo pet stotina izvještaja o imovini od čega je kontrolisano 140. U 2015. godini u dva slučaja su konstatovane nepravilnosti.

Od januara je ovaj posao u nadležnosti Agencije za sprječavanje korupcije, a šta su oni uradili za nešto manje od godinu dana, izgleda je strogo je čuvana tajna.

“Osim ovih 500 policijskih službenika Agencija nadležna za čak 4.500 javnih funkcionera i 1.200 državnih službenika što je ogroman broj. Međutim Agencija za sprječavanje korupcije od kada to radi od januara ove godine je iskontrolisala od ovog ukupnog broja 1.320 imovinskih kartona, zaključno sa novembrom, međutim nema dostupnih podataka da li su u tom uzorku ima policijskih službenika i funkcionera, tako da o tome ne znamo ništa”, kazala je Dina Bajramspahić iz NVO Institut Alternativa.

Bajramspahić ukazuje da su se time bavili mediji, ali ne i nadležni organi.

“Kao što znate bilo je u medijima, i ne samo sada, nego i u ranijem periodu dosta spornih predmeta u kojima postoje razlozi za zabrinutost o tome kako je došlo do nesrazmjere između prihoda i imovine, međutim ni jedan od tih nije imao svoj epilog – bilo da se radi o kivičnom procesuranju, bilo da se radi o razrješenju svih sumnji o tome zašto postoji disbalans između prihoda i imovine”, kazala je Bajramspahić.

Zato i upozorava na moguće posljedice neprocesuiranja ovakvih slučajeva.

“To će da nagriza integritet policije u cjelini jer će policijski službenici koji se opiru koruptivnim radnjama imati mnogo manje motiva da to rade kada vide da drugi to sa lakoćom rade i ne bivaju procesuirani”, rekla je Bajramspahić.

U Institutu alternativa nijesu sigurni ni da je dobro rješenje to što se imovinski kartoni policijskih službenika nalaze pod lupom Agencije za sprječavanje korupcije. Vjeruju da bi to najbolje radila unutrašnja kontrola policije

“Specijalizovana je za vrlo specifične istage policijskih službenika, jer je mnogo teže makar teorijski, iako se kod nas može da ispostaviti da je teško procesuirati bilo koga ako ne postoji dovoljno volje, procesuirati policijskog službenika koji zna kako se radi istraga – pa samim tim zna i kako dobro da prikrije tragove i dokaze, nego bilo kog drugog”, kazala je Bajramspahić.

Prilog TV Vijesti pogledajte na linku ispod:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *