Konferencija povodom desetogodišnjice od ulaska Slovenije u NATO

Predstavnice Instituta alternativa, Jovana Marović i Dina Bajramspahić, učestvovale su na konferenciji Ambasade Republike Slovenije povodom obilježavanja desetogodišnjice članstva Slovenije u NATO.

Ambasada Republike Slovenije je u četvrtak 3. aprila ove godine, sa početkom u 12:30 sati, održala konferenciju za medije i prigodan koktel povodom desetogodišnjice članstva u Sjevernoatlanskom savezu – NATO. Desetogodišnjicu članstva su obilježile i Rumunija, Bugarska, Estonija, Litvanija i Letonija, koje su iste godine, kao i Slovenija, ušle u NATO.

Na konferenciji su se prisutnim gostima i novinarima obratili:

  • Ambasador Republike Slovenije NJ.E. Vladimir Gasparič;
  • Ambasador Republike Slovačke NJ.E. František Lipka;
  • Ambasador Republike Bugarske NJ.E. Mladen Tcherveniakov;
  • Ambasador Republike Rumunije NJ.E. Ferdinand Nagy;
  • Zamjenik ambasadora Republike Rumunije, Tudor Dimitru.

Tema konferencije je bila transformacija, iskustva, benefiti i obaveze članstva ovih zemalja u NATO, sa jedne strane, a sa druge, ocjene o reformisanosti sektora bezbjednosti Crne Gore i usklađenosti sa NATO standardima. S tim u vezi, posebno je naglašena neophodnost dalje reforme obavještajnog sektora.

„NATO smatra da Crna Gora treba još da radi na području civilno-obavještajne službe da bismo imali povjerenja kada dijelimo informacije koje su bitne za bezbjednost, terorizam, cyber terorizam“, istakao je ambasador Lipka, i dodao da je „NATO napravio skrining obavještajnog sektora i preporučio da se izvrše promjene. Na tome se radi i postoji pozitivna prognoza da će reforma biti završena do početka juna ove godine“. On je podsjetio da će 24. i 25. jula ministri vanjskih poslova zemalja članica Alijanse razmatrati izvještaje o napretku četiri zemlje koje su aspiranti za članstvo. Na osnovu tih izvještaja biće, kako je rekao, donijeta odluka da li će proširenje NATO-a biti na agendi samita u Velsu koji je planiran za septembar ove godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *