Konferencija “Germia Hill 2016″

Istraživačica javnih politika u Institutu alternativa, Milena Milošević, učestvovala je na konferenciji Germia Hill 2016, koja je 2. i 3. februara održana u Prištini. Konferencija, koju je organizovalo Ministarstvo vanjskih poslova Kosova u saradnji sa njemačkim Institutom Aspen, za cilj je imala da pruži uvid u kompleksan geopolitički okvir iz perspektive zemalja Jugoistočne Evrope.

Državama ovog regiona NATO predstavlja kolektivni sistem bezbjednosti kojem teže, ali one, kao ni ostale evropske države, nisu imune na savremena politička dešavanja i bezbjednosne izazove. Ova tema izabrana je i sa obzirom na oružani konflikt u Ukrajini i eskalirajući rat u Siriji, koji predstavljaju izazov za države Jugoistočne Evrope u kontekstu evroatlantskih integracija.

Konferencija je okupila blizu 200 gostiju iz 40 zemalja, državnika, stručnjaka u oblasti spoljne i bezbjednosne politike, istraživača javnih politika i predstavnika medija, koji su tokom panel diskusija razgovarali o potencijalnim rješenjima za ovakvu situaciju, iz perspektive Jugoistočne Evrope, regiona koji je zbog svojeg geografskog položaja i tekuće tranzicije i procesa reformi posebno osjetljiv na bezbjednosne izazove sa kojima se suočava Evropa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *