Komentari na Predlog zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama

Institut alternativa uputio je poslanicima Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, koji će uskoro raspravljati o Predlogu zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama, komentare i predloge za unapređenje.

Načelno, Predlog Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama je kvalitetniji i precizniji od Zakona o javnim okupljanjima koji je trenutno na snazi. Najveći napredak ovog predloga je u prenosu odgovornosti za održavanje javnog reda i mira sa organizatora javnog okupljanja na Upravu policije. Ukoliko bi ovakvo rješenje bilo usvojeno, država bi mogla da ispuni svoje obaveze: negativnu, u smislu uzdržavanja od ometanja javnog skupa i pozitivnu, da obezbijedi održavanje mirnog skupa. Druga bitna izmjena odnosi se na efikasniji pravni lijek, s obzirom na to da organizator tužbu podnosi direktno Upravnom sudu, koji po istoj mora da odlučuje u roku od 48 časova od prijema spisa predmeta od Uprave policije.

Međutim, prepoznali smo da postoji prostor za dodatno unapređenje predloga zakonskog teksta, kao i za preciznije određenje obaveza države i prava građana, u cilju doprinosa pravnoj izvjesnosti i sigurnosti aktom koji reguliše ovu oblast ljudskih prava, a koje se tiču:

a) lokacija na kojima su javna okupljanja zabranjena,
b) obaveza Uprave policije u slučajevima kada privremeno ograničava slobodu okupljanja,
c) zakonskog prepoznavanja različitih formi javnih okupljanja.

Komentari su pripremljeni u okviru projekta “Sloboda okupljanja na Zapadnom Balkanu”, tokom kojeg je Institut alternativa vršio monitoring slobode okupljanja u Crnoj Gori. Komentari predstavljaju dio regionalne studije u kojoj su mapirani ključnih problema u ovoj oblasti i formulisane preporuke za unapređenje normativnog okvira i bolje ispunjavanje zakonskih obaveza, kao i zaštite prava građana na mirnim javnim okupljanjima.

Komentare Instituta alternativa u cjelini možete pročitati ovdje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *