Komentar na “kovertiranje” ostavki

Pitanja novinara dnevog lista “Vijesti” u vezi zahtjeva mandatara za sastav nove Vlade, Mila Đukanovića, da svi pomoćnici ministara, direktori uprava, direkcija, javnih preduzeća i ustanova prije izbora nove vlade kovertiraju ostavke:

Da li smatrate da je ovakva “preporuka” (koja se po svemu sudeći mora ispoštovati) utemeljena u zakonu?

U kakvu situaciju to onda stavlja zaposlene?

Da li ovakav način može dovesti do profesionalizacije kadrova u državnoj upravi?

Odgovor Steva Muka, predsjednika Upravnog odbora Instituta alternativa:

“Potpisivanje ostavki bez datuma nije mehanizam koji poznaje dobra medjunarodna praksa. Ovaj mehanizam je očigledno suprotan i principima na kojima počiva naš zakonski okvir koji reguliše položaj državnih službenika.

Zahtjev mandatara više govori o jednoj demonstraciji sile sa najvišeg nivoa političkog autoriteta u odnosu na prve nivoe profesionalne birokratije. S druge strane, pokazuje da mandatar ne prepoznaje kao dobru praksu, evropske domete dosadašnje tj. aktuelne vlade.

Kad ovo kažem, mislim na to da je realno očekivati da bi i bez ovakvog zahtjeva, bilo sasvim izvjesno očekivati da će svi oni koje Đukanovićevi ministri ne budu htjeli u svom timu, podnijeti ostavke nakon izbora nove Vlade. To iz razloga što nije za očekivati da npr. prvi saradnici ministara budu lica u koje ministar nema povjerenje.

Takođe, poznato je da je ogromna većina ovih funkcionera izabrana u skladu sa partijskim kriterijumima, a ne kao rezultat stvarne konkrencije u kojoj su pobjedjivali najbolji profesionalci.

Mehanizam kovertiranih ostavki doprinosi nesigurnosti, neizvjesnosti, ruši profesionalni integritet i uvodi kulturu koja nije svojstvena ranije uspostavljenoj dobroj praksi.

Očekujem da će se najveći broj lica obuhvaćenih ovim pozivom ponovo naći u vladi i vladinim organima i preduzećima.

Upitno je kako će ova situacija uticati i na učešće pomoćnika i drugih državnih službenika u procesu pregovaranja. Poznato je da je nekoliko pomoćnika na čelu pregovaračkih grupa.

Ako je neko spreman da potpiše ostavku bez datuma, onda je spreman i da eventualno nastavi rad u strahu da njegova ostavka može biti u svakom trenutku aktivirana što njihov integritet dovodi u pitanje.

Bilo bi zanimljivo vidjeti što bi se desilo u suprotnom slučaju, iako se najvjerovatnije niko od pozvanih neće opredijeliti za teži put, odnosno, odbiti da kovertira ostavku.”

Članak možete pročitati na ovoj adresi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *