Ko još mari za zaključke Odbora?

VDT i USPNFT nisu ispoštovale zaključak sa kontrolnog saslušanja

Vrhovno državno tužilaštvo i Uprava za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma nisu ispoštovali zaključak Odbora za bezbjednost i odbranu sa februarskog kontrolnog saslušanja i u predviđenom roku nisu dostavili informacije o svojim aktivnostima u vezi sa ispitivanjem navoda o eventualnim koruptivnim radnjama tokom i nakon procesa privatizacije Telekoma.

Odbor za bezbjednost i odbranu je 14. februara održao kontrolno saslušanje Vrhovnog državnog tužioca i direktora Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma na temu dotadašnjih aktivnosti nadležnih državnih organa sprovedenih u vezi sa ispitivanjem navoda o eventualnim koruptivnim radnjama tokom i nakon procesa privatizacije “Telekom-a”.

Nakon održanog kontrolnog saslušanja, Odbor je usvojio zaključke kojima se, između ostalog, zahtijeva od učesnika kontrolnog saslušanja da do maja 2012. godine informišu Odbor o rezultatima daljih aktivnosti u ovom predmetu. Pomenute institucije nisu ispoštovale rok koji su članovi Odbora odredili niti su u međuvremenu dostavile tražene informacije.

Zaključci Odbora po sprovedenim kontrolnim saslušanjima se uobičajeno svode na uopšteno ohrabrivanje nadležnih institucija i organa da sprovode aktivnosti koje i inače spadaju u njihov Ustavom i zakonima određen djelokrug rada. Pomenuti zaključak Odbora jedan je od rijetkih koji je sadržao dodatnu obavezu za subjekte kontrolnog saslušanja, precizan rok i relativno jasno određenje informacije koja je zahtijevana.

Ovakav odnos institucija prema zaključcima Odbora je neprihvatljiv i ukazuje na nepostojanje odgovornosti predstavnika izvršne vlasti pred poslanicima. “Zaboravljanje” obaveza utvrđenih zaključcima parlamentarnih radnih tijela, uvreda je i za poslanike, članove tih odbora, ali i Skupštinu u cjelini. Osim podsjećanja na ovu obavezu, članovi Odbora za bezbjednost i odbranu moraju od pomenutih institucija tražiti i obrazloženja oglušivanja na njihove zaključke i jasno osuditi ovakav odnos prema utvrđenim obavezama.

S druge strane, nepostojanje djelotvornih mehanizama za praćenje ispunjavanja usvojenih zaključaka predstavlja propust Skupštine i njenih radnih tijela, i dovodi u pitanje djelotvornost parlamentarnog nadzora.

Marko Sošić
Saradnik na projektima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *