Ko će odgovarati zbog zloupotreba?

Prije više od mjesec dana, sa partnerima iz četiri organizacije, obratili smo se Vrhovnom državnom tužiocu zahtijevajući odgovor na pitanje – Šta je tužilaštvo uradilo sa izvještajima Državna revizorske institucije (DRI) koji su mu zvanično dostavljeni?

DRI je u dosadašnjem radu u osam slučajeva dostavila izvještaje o reviziji Državnom tužilaštvu: Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, Centra savremene umjetnosti, Centra za stručno obrazovanje, JP Radio televizija Crne Gore, Univerziteta Crne Gore, Crnogorskog narodnog pozorišta, Demokratske partije, kao i izvještaja o reviziji državnih garancija.

Dobili smo odgovor u kojem nam je saopšteno da su u svakom od navedenih slučajeva vršene određene istražne radnje, ali je većina odbačena i nijedna optužnica nije podignuta.

U pet od osam slučajeva, tužilaštvo je zaključilo da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka. Kod tri slučaja, provjere su još uvijek u toku. Radi se o izvještaju o državnim garancijama, Zavodu za udžbenička i nastavna sredstva i Demokratskoj partiji iz Ulcinja.

Odgovor potvrđuje naše sumnje – da je rad tužilaštva u pogledu ispitivanja odgovornosti za nenamjensko i nezakonito upravljanje javnim sredstvima spor i nedjelotvoran.

Iz odgovora VDT-a se uočavaju problemi u saradnji između tužilaštva i DRI, nedefinisane procedure i nedovoljno pozavanje prirode rada državne revizije od strane tužilaštva. Tužilaštvo gubi vrijeme u istrazi zahtijevajući dodatnu dokumentaciju ne od samih subjekata revizije, nego od same DRI.

Nastavićemo da pratimo ove slučajeve i vršimo pritisak na nadležne da utvrde odgovornost za zloupotrebe i nezakonito upravljanje novcem građana Crne Gore.

ia-ko-ce-odgovarati-zbog-zloupotrebe-podaci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *