Kandidat Građanske alijanse predložen mimo zakona i protiv volje NVO

Administrativni odbor je ponovo prekršio zakon i ponizio većinsku volju nevladinih organizacija

Razočarani smo odlukom Administrativnog odbora da diskriminacijom kandidatkinje Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore i uz obesmišljavanje procedure i kriterijuma, predloži imenovanje drugog predstavnika NVO ”Građanska alijansa” za člana Savjeta Agencije za elektronske medije (AEM).

Ključni kriterijumi na osnovu kojih se izbor vrši, po Zakonu, su broj NVO koje podržavaju kandidata i iskustvo u oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda. Po oba osnova, kandidatkinja Marina Vujačić imala je prednost u odnosu na kandidata kojeg su podržali poslanici.

Vujačić je bila podržana od 38 nevladinih organizacija, dok je kandidata Građanske alijanse podržalo dvostruko manje, 18 nevladinih organizacija. Riječ je o nespornim organizacijama, što je potvrdio i sam Administrativni odbor kontrolom i verifikacijom ovog broja legalnih i legitimnih predloga podrške.

O iskustvu kandidatkinje Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) u oblasti zaštite ljudskih prava govore djela, podjednako kroz iskustva osoba kojima UMHCG kao neposrednim korisnicima već godinama pruža podršku i pomoć, kao i kroz sistemsku borbu za jednake mogućnosti osoba sa invaliditetom.

Smatramo da je ovaj prijedlog Administrativnog odbora i značajan doprinos razvoju monopola u upravljanju elektronskim medijima, odnosno da otvara pitanje sukoba interesa, jer Građanska alijansa već ima jednog predstavnika u Savjetu Agencije za elektronske medije.

Članovi Administrativnog odbora ne umiju da objasne javnosti zašto predlažu kandidata GA, a odbijaju kandidatkinju UMHCG. Upravo da bi se spriječile kontroverze izbora i diskreciono odlučivanje, ali i spriječio upliv partijskih interesa, osmišljen je mehanizam imenovanja predstavnika NVO i kriterijumi koje su poslanici u Administrativnom odboru odlučili da zanemare.

Praksa da Administrativni odbor zanemaruje formalne kriterijume i političkim odlukama obesmišljava proceduru imenovanja NVO nije nova, a kao po pravilu se dešava kod imenovanja predstavnika Građanske alijanse. Osim činjenice da će ista organizacija imati dva od pet članova Savjeta AEM-a, ista ima prestavnika i u Savjetu Javnog servisa RTCG. Imenovanje predstavnika GA pratile su tada brojne kontroverze, a veliki broj organizacija je iskazao svoje snažno protivljenje ovakvoj praksi Administrativnog odbora u ranija dva slučaja.

Podsjećamo javnost da i pored zvaničnog zahtjeva Savjeta AEM-a da razmotri sukob interesa Darka Ivanovića, Administrativni odbor već mjesecima odbija da ovo pitanje stavi na dnevni red.

Institut alternativa će zajedno sa drugim nevladinim organizacijama razmotriti dalje učešće u postupcima predlaganja predstavnika NVO u javna tijela, jer je cjelokupna procedura obesmišljena direktnim političkim miješanjem, davanjem prednosti politički podobnim kandidatima na uštrb pravila i kriterijuma, kao i nepoštovanjem pravnih propisa od strane članova Administrativnog odbora Skupštine.

Stevo Muk

Predsjednik Upravnog odbora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *