Kako do izvrsnosti kroz regionalnu saradnju?

Koncept za budući Centar za izvrsnost u kreiranju javnih politika na Zapadnom Blakanu – CEPS WeB, u čijem uspostavljanju učestvuje Institut alternativa, predstavljen je 24. novembra, u Beogradu.

Koncept za budući Centar za izvrsnost

Panel diskusiju “Postizanje izvrsnosti kroz regionalnu saradnju“, organizovao je naš partner Centar za evropske politike (CEP) iz Beograda, u saradnji sa još pet organizacija – članica TEN (Think for Europe) mreže, čiji je IA član od osnivanja 2013. godine.

CEPS WeB je rezultat projekta Centar za ekspertizu u sistemima kreiranja javnih politika na Zapadnom Balkanu, koji podržava Švajcarska agencije za saradnju i razvoj (SDC-Swiss Agency for Development and Cooperation.

Osnivanje Centra će unaprijediti dosadašnje inicijative TEN mreže. Između, ostalog, ima za cilj jačanje kapaciteta njenih članica i drugih organizacija civilnog društva za učešće u kreiranju politika.

Potrebu za boljom koordinacijom i primjenom javnih politika, kao i osnaživanjem javnih konsultacija, koje se u fazi formulacije politika nedovoljno sprovode, prepoznala je i Evropska komisija u regionalnim izvještajima za 2015. i 2016. godinu.

Na panelu su govorili prof. Mojmir Mrak iz Centra za izvrsnost u finansijama, iz Ljubljane (CEF-Centre for Excellence in Finance), Igor Kostić, predstavnik Regionalnog centra za zaštitu životne sredine (REC – Regional Environmental Centre), kao i predstavnica CEP-a, Sena Marić. Panelisti su prisutne upoznali sa regionalnim pristupima koji bi uslovili formulisanje novih ideja i učinkovitih regionalnih inicijativa u kreiranju javnih politika na Zapadnom Balkanu.

Kako do izvrsnosti za regionalnu saradnju?

TEN mrežu čine Institut alternativa, Centar za evropske politike iz Beograda, Institut za evropske politike iz Skoplja, Inicijativa za spoljnu politiku iz Sarajeva, Institut za demokratiju i mediaciju iz Tirane i Grupa za pravne i političke studije iz Prištine.

O mreži se možete više informisati na zvaničnom sajtu TEN-a: http://ten.europeanpolicy.org/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *