Ka upravi po zaslugama, a ne po mjeri partija

Nakon konstituisanja nove Vlade i skupštinskog saziva, od poslanika nove vladajuće većine kao prva zakonodavna aktivnost stigao je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Preuzmite analizu
Preuzmite analizu

Imajući u vidu predložene odredbe, širi kontekst ali i aktuelno stanje u javnoj upravi, cilj nam je da pružimo kritički osvrt na zapošljavanje na pozicijama rukovodnog kadra u administraciji, ali i na predložene izmjene od strane nove parlamentarne većine. Takođe, cilj nam je da ukažemo i na druge pravce depolitizacije i profesionalizacije rukovodnih pozicija, koje do sada nisu bile obuhvaćene incijativama ni stare ni nove vlasti.

Potreba za demontažom partijskog zapošljavanja prethodne vlasti – Demokratske partije socijalista (DPS) i koalicionih partnera, je nešto što je u javnosti često isticano kao prioritet nakon izbora 30. avgusta 2020. godine. Činjenica je da su građani prema istraživanjima rađenim za potrebe Instituta alternativa smatrali da su političke i lične veze lakši put do “državnog posla” od obrazovanja i stručnosti. Tome je doprinijela i afera “Snimak” koja je 2013. godine objelodanila mehanizme partijskog zapošljavanja, kao jedne od glavnih poluga tadašnje vlasti. Na drugoj strani, u javnosti je bilo mnogo spekulacija o tome da li određene partije nove parlamentarne većine zahtijevaju tzv. pozicije po dubini, pri čemu nije precizirano koju “dubinu” i koje to pozicije tačno podrazumijeva.

Preuzmite našu analizu

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *