Izvještaj Evropske komisije u brojkama

U poređenju sa prošlom godinom, Crna Gora je zabilježila manji napredak u ključnom poglavlju za borbu protiv korupcije, dok u ukupno devet poglavlja pregovora sa Evropskom unijom (EU) nije napravljen značajniji pomak.

Najnoviji izvještaj Evropske komisije o napretku upozorava da ovakvim tempom ispunjavanja uslova od strane EU, naročito kada su anti-korupcijske politike u pitanju, Crna Gora neće u skorijem periodu dostići neophodne standarde za članstvo.

“Korupcija je i dalje zastupljena u mnogim oblastima i predstavlja ozbiljan problem, zahtijevajući efektivnu primjenu dubokih i dugotrajnih reformi”, piše u izvještaju, koji, ukupno posmatrano, borbu protiv korupcije ocjenjuje lošije nego prošlogodišnji izvještaj.

Naime, dok je Evropska komisija 2013. godine prepoznala određeni napredak u okviru Poglavlja 23, u čijem su domenu pravosuđe i ljudska prava, ove godine taj napredak je ocijenjen kao “neujednačen”, uz ograničen napredak u oblasti antikorupcijskih politika i određeni napredak u reformi pravosuđa i zaštiti temeljnih prava.

Zanimljivo je da je, sveukupno, napredak Crne Gore ocijenjen bolje nego prošle godine, ali lošije nego 2012. godine, kada je naša zemlja otvorila pregovore sa EU.

Naime, ukoliko se formulacije koje Evropska komisija koristi za ocjene po pojedinačnim poglavljima, a koje najčešće glase: “nema napretka”, “mali napredak”, “ograničeni napredak”, “dalji napredak”, “određeni napredak”, “napredak” i “dobar napredak”, prevedu u vrijednosti na skali od 0 do 6, broj pogavlja u kojima je ostvaren dobar, određeni i dalji napredak je veći ove godine.

Pri dodjeli vrijednosti ovim formulacijama, Insitut alternativa (IA) je imao u vidu skalu na osnovu koje Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija tumači ovakve ocjene Evropske komisije. Pri tome, nijesmo pravili razliku između stanja na terenu u svakoj od ovih oblasti, kao ni u odnosu na to da li su pojedina poglavlja otvorena ili ne.

Međutim, otvaranje poglavlja nužno ne znači snažniji napredak, kao što pokazuje slučaj sa najzahtjevnijim poglavljem 23, ali i poglavljem koje se bavi privrednim pravom. Iako je ovo poglavlje otvoreno u decembru 2013. godine, u okviru njega je i ove godine zabilježen mali napredak.

Napominjemo i da drugu godinu zaredom, Crna Gora nije napravila napredak u poglavlju ribarstva. Tri godine uzastopno kaskamo i u zaštiti životne sredine, ostvarujući samo mali napredak u ovoj oblasti.

U poređenju sa 2013. godinom, slabiji napredak je ostvaren i kada su u pitanju vanjski odnosi, slobodno kretanje radnika i javne nabavke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *