Izvještaj Evropske komisije: Slaba trojka za Crnu Goru

U većini poglavlja, prema izvještaju Evropske komisije, Crna Gora je u proteklih godinu dana ostvarila ograničen napredak od kojeg su lošije ocjene samo nazadovanje ili odsustvo napretka. Najlošije su ocijenjena poglavlja koja se odnose na ekonomsku i monetarnu politiku i na ribarstvo.

U ključnim poglavljima za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i zaštite temeljnih prava (23 i 24), Crna Gora iz godine u godinu dobija iste ocjene o ograničenom napretku.

U ovim oblastima, ocjene o potrebi daljih reformi, poklapaju se sa ocjenama koje je Institut alternativa predstavio javnosti svega dan pred objavljivanje Izvještaja.

Naročito se insistira na jačanju nezavisnosti i profesionalnosti pravosuđa, između ostalog, i kroz primjenu novog sistema zapošljavanja, ocjenjivanja i napredovanja.

Podsjećamo, IA je u okviru svog predstavljanja nalaza o vladavini prava u Crnoj Gori, upozorio da se nedavni stav Upravnog suda da Sudski savjet ima široko ovlašćenje da izvrši procjenu svih parametara za izbor sudija i da određenima da prednost, bez obzira na ostvareni broj bodova u proceduri izbora, može negativno odraziti na reformu pravosudnog sistema.

Izvještaj takođe potvrđuje naše nalaze o neophodnosti poboljšanja saradnje između policije i tužilaštva u pretkrivičnom postupku, kao i zaključke o nedovoljnoj proaktivnosti Agencije za sprječavanje korupcije.


Ukoliko se ove jezičke konstrukcije numerički prevedu na skalu, koju je Evropska komisija usvojila kao dio izmijenjene metodologije izvještavanja, prosječna ocjena koju je Crna Gora dobila, ne samo u pogavljima 23 i 24, već i u ukupnom izvještaju, je trojka.

Ova izmijenjena metodologija, od 2015. godine, podrazumijeva dva nivoa ocjenjivanja – “presjek stanja” i “ocjenu napretka”.

Prvi nivo se odnosi na ocjenu sveukupnog stanja u oblastima koja pokrivaju pojedina poglavlja, dok se drugi nivo fokusira na izdvojenu ocjenu napretka koji je ostvaren u proteklih 12 mjeseci, tj. od objavljivanja prethodnog izvještaja.

Moguće ocjene za presjek stanja su “početna pripremna faza, određeni nivo spremnosti, umjerena spremnost, dobar i visok nivo spremnosti”.

Nazadovanje je najniža ocjena koja se može dobiti po drugom osnovu izvještavanja Evropske komisije za ograničeni period od 12 mjeseci. Slijede je “odsustvo napretka, ograničeni napredak, dobar napredak i značajan napredak”.

Dakle, prosječna ocjena Crne Gore u ovogodišnjem izvještaju podrazumijeva najniži nivo napretka.

Najlošije su ocijenjena poglavlja 13 (ribarstvo) i 17 (ekonomska i monetarna politika), dok je, posmatrano u odnosu na prošlogodišnji izvještaj, slabiju ocjenu dobilo i poglavlje o javnim nabavkama (5). Sloboda kretanja radnika, poglavlje u kojima ranije nije bilo napretka, je ove godine zabilježilo ograničen napredak.

Tim Instituta alternativa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *