Izjava: Pasivni poslanici i novi saziv

Pitanja iz Dan-a:

– Među poslanicima prethodnog saziva Skupštine Crne Gore bilo je i onih koji se nijednom nijesu javili za diskusiju, komentar, niti su podnijeli amandman na bilo koji od više stotina razmotrenih zakona. Kako očekujete da će se ti poslanici ponašati u novom sazivu?

– Da li postoje mehanizmi koji bi naterali neaktivne poslanike da se uključe u raspravu?

Odgovor Instituta alternativa (Marko Sošić, istraživač javnih politika)

Najprije, nadamo da se takvi poslanici (rekorderi u pasivnosti u 24. sazivu) neće biti dio novog, 25. saziva Skupštine – čini nam se da je njihovo vrijeme prošlo i da će ih zamijeniti ljudi sa odgovarajućim i naprednim shvatanjem pozicije Skupštine i sopstvene uloge kao poslanika.

Rano je govoriti o tome što će biti odlike rada novog saziva, prije 06. novembra i same konstitutivne sjednice. Ipak, iako se ne usuđujemo predviđati, izražavamo nadu da će novi saziv svojim radom donijeti novi kvalitet značaju i uopšte poziciji Skupštine Crne Gore. Nadamo se, takođe, da će poslanici novog saziva češće, djelotvornije i spremnije od svojih prethodnika u 24. sazivu, koristiti raznovrsne kontrolne mehanizme koji im stoje na raspolaganju da vrše nadzor na radom izvršne vlasti.

Ne postoje mehanizmi kojima bi se neaktivni poslanici natjerali da promijene svoj način rada, da se pojača njihova motivacija za suštinski doprinos radu parlamenta – već u krajnjem zavisi od samog poslanika, ali i od poslaničkog kluba odnosno partije kojoj pripada. Pojačana pažnja i nadzor javnosti je čini se, jedini način da se poslanicima stavi do znanja da se od njih očekuje da daju sve od sebe kako bi se ustavne nadležnosti Skupštine ostvarile.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *