Izjava: Očekivanja od nove vlade

Pitanja iz dnevnog lista Dan:

– Kakva su Vasa ekonomska očekivanja od nove-stare vlasti?
– Je li realno očekivati smanjenje nezaposlenosti, povećanje prosječne plate i uopšte rast ekonomije?

Odgovori Instituta alternativa (Marka Sošića, istraživača javnih politka)

Od nove vlade prije svega očekujemo intenzivne napore u borbi protiv korupcije, odnosno, u zalaganju za povećanje transparentnosti i odgovornosti u javnim finansijama. Kao konkretan korak u ovom pravcu vidimo snažno jačanje mehanizama kontrole javnih finansija, koji moraju biti snažni i djelotvorni, rad na integritetu javnih finansija i napore da se javna potrošnja učini transparentnijom i ekonomičnijom.

Ovdje mislimo prije svega na jačanje finansijske nezavisnosti Državne revizorske institucije i snaženje njenih ukupnih kapaciteta, ali i neophodnost staranja Vlade i Ministarstva finansija o sprovođenju preporuka iz izvještaja DRI.

Očekujemo da se u toku mandata ove vlade konačno osjete efekti uvođenja javne unutrašnje finansijske kontrole (posebno interne revizije) koja bi moralo da profunkcioniše u svim potrošačkim jedinicama i donese konkretna poboljšanja (i uštede) u njihovom radu.

Nakon tri izmjene Zakona o javnim nabavkama, vrijeme je da se posebna pažnja posveti sprovođenju istog, posebno na polju smanjenja zloupotrebe i korupcije u postupcima javnih nabavki – od planiranja do izvršenja ugovora.

Razvojnu šansu za našu ekonomiju vidimo u korišćenju koncepta javno-privatnih parterstava, odnosno, koncesija, ali samo ukoliko su ugovori sklopljeni na taj način zasnovani na principima odgovornosti, transparentnosti i efikasnosti.

Ovo je lista stvari koje se uglavnom tiču postizanja veće transparentnosti i odgovornosti u javnim finansijama, a samim tim i borbe protiv korupcije. Rad na njima smatramo preduslovom za poboljšanje finansijske situacije, a i rasta ekonomije. Ne usuđujemo se da prije samog konstitutisanja nove vlade ocjenjujemo njenu spremnost ili političku volju da se uhvati u koštac sa navedenim problemima. Ipak, čini nam se da ukoliko vladajuća koalicija želi da zadrži ili popravi svoj rezultat na sljedećim izborima, odlučan napredak u ovim oblastima je potrebniji nego ikada.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *