Izjava: Nepoštovanje preporuka DRI

Pitanja dnevnog lista Dan:

Kako komentarišete izvještaj DRI zavrsnog računa Vlade za 2011. godinu i to što su, izmedju ostalog, ministrima podijelili 775 hiljada eura, zaposlili 697 činovnika i preusmjeravali sredstva sa jedne budzetske stavke na drugu i između potrošačkih jedinica?

Kako ocjenjujete to sto je od 18 preporuka koje je dao DRI prošle godine, Vlada nije ispunila 13?

Odgovori Instituta alternativa (Marka Sošića, istraživača javnih politka):

Institut alternativa već dugo upozorava da je neprihvatljiv stav Ministarstva finansija koje uporno odbija da odobri značajniji budžet za DRI, ugrožavajući njenu finansijsku nezavisnost. Sada vidimo logičnu posljedicu takvog stava, a to je da Ministarstvo finansija ne mari mnogo ni za sam rad DRI, odnosno, ne poklanja pažnju preporukama i otklanjanju uočenih neregularnosti.

Ovo je praksa koja mora zabrinuti i ljude u samoj DRI, ali pogotovo u Skupštini: Ne treba zaboraviti da, nepoštovanjem preporuka DRI, Vlada zapravo izražava nepoštovanje prema Skupštini Crne Gore, koja ih je prošle godine usvojila kao svoje zaključke.

Evropska komisija je u posljednjem Izvještaju o napretku istakla da je postignut napredak u prihvatanju preporuka od strane subjekata revizije. Postavlja se pitanje, na osnovu čega je zaslužena ova pozitivna ocjena ako podaci same DRI govore o vrlo drugačijem trendu i mnoštvu utvrđenih slučajeva u kojima preporuke nisu ispoštovane.

Sama DRI je u ovom izvještaju o reviziji završnog računa budžeta jasno ukazala na problem nedovoljne pažnje koja se poklanja provjeri realizacije preporuka od strane subjekata revizije.

Čini se da je, nakon sedam godina rada, vrijeme da se u preporukama DRI ode dalje od nalaganja da se usvojeni zakoni moraju poštovati. Ovdje mislimo na potrebu da se uporni “prestupnici” moraju kažnjavati. Da bi se to desilo, međutim, potrebno je regulisati nivoe odgovornosti u oblasti javnih finansija, prije svega kada je riječ o prekršajnoj i krivičnoj odgovornosti.

Problem koji onemogućava utvrđivanje odgovornosti za uočene nepravilnosti i prestupe je činjenica da sistemski Zakon o budžetu ne sadrži kaznene odredbe za budžetske korisnike i izvršioce za slučaj neodgovarajućeg postupanja kod planiranja, izvršenja i izvještavanja u budžetskom postupku. Crna Gora je jedina zemlja u regionu gdje prekršajna odgovornost u oblasti upravljanja javnim finansijama nije adekvatno zakonski regulisana, niti se sprovodi u praksi. Na ovaj problem smo ukazali još 2010. godine, u našoj studiji o uticaju državne revizije.

Da bi rad DRI imao smisla, nije dovoljno da se proizvode utemeljeni, sveobuhvatni izvještaji i dobre preporuke. Svi ostali akteri, a posebno Ministarstvo finansija i Vlada, moraju taj rad vrednovati i raditi na sprovođenju preporuka DRI. Iz posljednjeg izvještaja DRI vidimo da to nije slučaj i da ostali akteri ne mare mnogo za rad DRI kada je potrebno nihove prepruke sprovesti u djelo.A da se stvari učine gorim, nije uspostavljen ni pravni okvir koji bi omogućio da se odgovorni za nepravilnosti i prestupe kazne.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *