Izađite na izbore i glasajte

Izbori su prilika da iskažemo svoj stav, glas svakog građanina je važan, glasati znači iskazati odgovoran odnos prema zajednici u kojoj živimo.

Izbori su važni

Ne smatram da su baš svaki izbori “istorijski” kako političari gotovo uvijek vole da kažu. Trudim se godinama da kroz aktivnosti nevladinih organizacija povećamo broj onih koji su građani uvijek, a ne samo na dan izbora. Ipak, smatram da su izbori važan ili možda čak najvažniji politički proces i događaj, a zalažem se za što veće učešće građana na izborima. Lokalni izbori jesu važni, a njihov značaj je sve veći imajući u vidu sve snažnije obaveze da se vlast u državi decentralizuje odnosno preseli na nivo lokalne samouprave. Lokalna vlast rješava najveći broj praktičnih, životnih problema građana i zato je učešće građana na izborima važno. Birajući odbornike u skupštinama, utičete na izbor predsjednika opština, sekretara opštinskih sekretarijata, članove upravnih odbora i direktore javnih preduzeća i ustanova.

O kojim pitanjima se glasa na lokalnim izborima

Opština donosi planove i programe razvoja; program uređivanja građevinskog zemljišta; prostorne i urbanističke planove; budžet i završni račun budžeta; plan kapitalnih poboljšanja i investicionu politiku; program razvoja i zaštite životne sredine. Opština uređuje i obezbjeđuje uslove za obavljanje i razvoj komunalnih djelatnosti; uslove za razvoj preduzetništva; vršenje poslova uređenja, korišćenja i zaštite građevinskog zemljišta; korišćenje poslovnog prostora; uslove za očuvanje i zaštitu prirodnih vrijednosti; socijalnu zaštitu koja se odnosi na kućnu njegu i kućnu pomoć starim i invalidnim licima, rješavanje stambenih pitanja lica u stanju socijalne potrebe i dodatnih oblika socijalne zaštite;dječiju zaštitu koja se odnosi na odmor i rekreaciju djece, smještaj, ishranu i druge dodatne oblike dječje zaštite; uslove za očuvanje, korišćenje, upravljanje i unapređivanje područja sa prirodnim ljekovitim svojstvima; javni prevoz putnika u lokalnom saobraćaju; poslove utvrđivanja, naplate i kontrole lokalnih javnih prihoda; odnose u oblasti stanovanja, stvara uslove za održavanje i zaštitu stambenih zgrada i zaštitu prava etažnih vlasnika; uslove građenja i upotrebu objekata; uslove za informisanje lokalnog stanovništva; uslove za zaštitu od elementarnih nepogoda, požara, eksplozija, havarija i drugih akcidentnih i vanrednih događaja i stvara uslove za njihovo otklanjanje. Opština uređuje uslove za unapređivanje sporta i fizičke kulture, rekreaciju djece, omladine i odraslih, izgradnju i održavanje objekata fizičke kulture i razvijanje međuopštinske sportske saradnje; odnose u vezi sa izgradnjom i postavljanjem privremenih i drugih objekata; uslove za zaštitu spomenika i spomen obilježja lokalnog značaja; nadzor i zaštitu od buke; uslove za razvoj bibliotekarstva i arhivske djelatnosti od lokalnog značaja; uslove za razvoj izdavačke djelatnosti; uslove za linijsku plovidbu na svojoj teritoriji; radno vrijeme i uslove za rad objekata koji pružaju usluge građanima; uslove za obavljanje auto taksi prevoza; uslove za održavanje javnih sajmova lokalnog značaja.

Vaš glas je vaša odgovornost

Kada izađete na biračko mjesto, ostajete sami pred sobom, bez mogućnosti da neko na vas utiče ili sazna kako ste glasali. Možete zaokružiti jednu od ponuđenih lista ili prekrižiti listić. Vjerujem da je bolje dati povjerenje najboljoj ili najmanje lošoj opciji nego prekrižiti listić. Zaokruživanjem određene opcije I sami preuzimate odgovornost za rad izabrane opcije, kao vlasti ili opozicije.

Izbor određene liste kandidata na izborima predstavlja dokaz da ste sposobni da pratite politička dešavanja, procjenjujete kvalitet ponuđenih partija i kandidata i podržite one koje su najbliži vašim stavovima, uvjerenjima, vrijednostima.

Nemojte prodati svoj glas

Znam da se u Crnoj Gori odomaćila praksa kupoprodaje glasova. Između ostalog, ova praksa je rezultat svijesti jednog broja ljudi da je ono što se može dobiti glasanjem manje od onog što se može dobiti prodajom sopstvenog glasa. Kupci glasova najčešće se obraćaju građanima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe. Takvom praksom se izbori svode na priliku za sticanje jednokratne dobiti. A ta i takva dobit traje jako kratko. Pozivam vas da ne prodate svoj glas, svoju ličnu kartu, svoje pravo i svoje dostojanstvo. Budite ponosni, sačuvajte svoje pravo da glasate. Jednog dana ćete biti ponosni što ste tako postupili.

Posle izbora nema kajanja

Za one koji zaborave, ne budu imali volje ili snage da odu do birališta, ne odluče se do zatvaranja birališta, prodaju svoj glas ili već pronađu neki drugi razlog da ne glasaju ostaje druga šansa za dvije, tri ili četri godine. Tada će ponovo izbori i nova prilika da iskoriste svoje pravo.

Do tada, s više ili manje prava, moći će da gunđaju i žale se na skup parking, loš gradski saobraćaj, sve manje zelenih površina, lokalne institucije nedostupne osobama sa invaliditetom, sporost lokalnih službi, nedovoljno sportskih objekata namijenjenih građanima, korupciju u lokalnoj upravi, brojne namete za građane i preduzeća, neracionalno trošenje novca poreskih obveznika i druge lokalne probleme.

Stevo Muk
Predsjednik Upravnog odbora Instituta Alternativa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *