Inicijativa ministru unutrašnjih poslova: Reformu službeničkog sistema dovesti do kraja

Institut alternativa uputio je danas inicijativu Goranu Daniloviću, ministru unutrašnjih poslova, sa ciljem unapređenja radne verzije izmjena Zakona o državnim službenicima i namještenicima, koja zadržava problematična rješenja i osujećuje uspostavljanje sistema zasluga u državnim organima.

Sa radom na izmjeni Zakona o državnim službenicima i namještenicima započeto je u septembru prošle godine, i u toku je finalizovanje radne verzije izmjena od strane međusektorske radne grupe koju čine predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za kadrove, Ministarstva finansija, Skupštine Crne Gore, kao i predstavnica Instituta alternativa.

Međutim, uprkos našem zagovaranju mijenjanja odredaba, koje su u proteklom periodu osujetile uspostavljanje sistema zasluga u crnogorskoj državnoj upravi, radna verzija zakonskih izmjena zadržala je najproblematičnija rješenja.

Ova rješenja, na koja smo ukazali u inicijativi, između ostalog, obuhvataju zadržavanje diskrecionog prava starješina organa da ne izaberu kandidate koji su najbolje rangirani tokom provjere sposobnosti za posao u državnim organima, nedovoljno regulisanu provjeru sposobnosti, nedovoljno sprečavanje političkog uticaja na zaposlene u državnim organima, preveliku centralizaciju odlučivanja o izboru državnih službenika u političkim ličnostima i nepreciznu kategorizaciju službeničkih mjesta.

O problematičnoj primjeni ovih zakonskih rješenja govore brojni nalazi Instituta alernativa, ali i prijave građana koji nam se obraćaju putem sajta Moja uprava. U inicijativi smo ukazali i na poslednju prijavu na ovom sajtu, u kojoj jedan od bivših zaposlenih u MUP-u tvrdi da su mu prava višestruko prekršena.

“Podsjećamo Vas da je resor, na čijem ste čelu, najbrojnija institucija sistema, sa 4859 zaposlenih, prema poslednjem Kadrovskom planu Vlade. Samim tim, problemi su često i najbrojniji u odnosu na prava zaposlenih u MUP-u”, piše u inicijativi.

Podsjetili smo i na naša ranija upozorenja da određene praksu u MUP-u mogu biti diskriminatorne, u svjetlu navoda da je u ovom Ministarstvu status zaposlenih na određeno vrijeme riješen time što im je omogućeno da se prijave na interne oglase.

“Time bivaju diskriminisani mnogi službenici u drugim državnim organima, koji su godinama radili na određeno vrijeme, a kojima nije omogućeno da riješe svoj status na način na koji je to dozvoljeno njihovim kolegama iz MUP-a”, tvrdi se u inicijativi, uz apel ministru da ispita ove medijske navode, ali i namjeru Vlade Crne Gore iz 2013. godine da, prejudiciranjem ishoda oglasa za posao u ovoj instituciji, favorizuje određene kandidate.

Kompletan tekst inicijative, koju smo uputili ministru, dostupan je u produžetku.

Tim Instituta alternativa

Inicijativa IA za unapređenje radne verzije izmjena Zakona o državnim službenicima i namještenicima upućena ministru unutrašnjih poslova

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *