III modul Škole javnih politika 2013

Treći modul Škole javnih politika održan je u subotu i nedjelju, 13. i 14. aprila 2013 godine. Program Škole je nastavljen temom „Analiza javnih politika“ o čemu su polaznicima Škole detaljnije govorili Anka Kekez Koštro i Milan Koštro.

O temi (ključne riječi):
Svrha ove radionice je bila upoznati polaznike Škole sa svrhom i postupcima analize u procesu oblikovanja i sprovođenja javnih politika, te sa specifičnostima istraživačkih standarda i metodologije. Radionica će doprinijeti izgradnji kapaciteta za neposredno sprovođenje jednostavnijih istraživanja ali i za organizovanje složenijih istraživanja u saradnji sa stručnjacima specijalistima različitih područja posebnih javnih politka. S obzirom da djelotvorna analiza javnih politika podrazumijeva i djelotvorno komuniciranje nalaza, kroz radionicu polaznici će imati priliku steći znanja i vještine koje će im biti od neposredne koristi u izradi kvalitetnih analitičkih tekstova različitih formata (policy analiza, sažetak-brief, saopštenje za medije).

Radionica je trajala dva dana i održana u prostorijama PR Centra, a način rada je bio dinamičan, s naglaskom na povezivanju dosadašnjih profesionalnih iskustava učesnika s novim pojmovima i metodama koje će predstaviti istraživači s bogatim iskustvom analize javnih politika. Posebno se vodilo računa o prilikama za dijalog među učesnicima i razmjenu iskustava i perspektiva različitih sektora.

Putem interaktivnih prezentacija i grupnih vježbi sasnovanih na primjerima sektorskih politika iz djelokruga učesnika, na radionici su obrađeni sljedeći sadržaji:

  1. Prikaz procesa stvaranja i elemenata javnih politika (podsjetnik na glavne naglaske s prvog modula)
  2.  Istraživanje i razvoj javnih politika
  3. Policy analiza kao primnjeno istraživanje: oblici i metodološki postupak
  4. Analiza aktera kao oblik policy analize
  5. Definisanje problema kao oblik policy analize
  6. Analiza dizajna javnih politika
  7. Izrada i komuniciranje kvalitetnih analitičkih tekstova različitih formata

Agenda treninga – Analiza javnih politika – (III modul)

Kratke biografije trenera

Anka Kekez Koštro (Split, 1982.) diplomirala je politologiju na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, i doktorandica je na studiju „Komparativna politika“ istog fakulteta. Od 2005, najprije kao vanjska suradnica, a od 2010. kao znanstvena novakinja- asistentica na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu provodi seminarsku nastavu primjenjujući metodu učenja zalaganjem u zajednici (servicelearning) na kolegijima Javne politike, Politička socijalizacija i političko obrazovanje te Demokracija i civilno društvo.
U istom razdoblju, najprije kao konzultantica (MAP Savjetovanja d.o.o), a potom kao znanstvena novakinja na Odsjeku za javne politike (Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu) sudjeluje u nizu znanstvenih i primijenjenih istraživanja o procesima oblikovanja i implementacije javnih politika u Hrvatskoj te osmišljava i provodi neformalnu edukaciju o javnim politikama za državne službenike te zaposlenike i aktiviste organizacija civilnog društva.

Pregled publikacija (poglavlja iz knjiga i članaka iz časopisa, dijel stručnih analiza) dostupan je na web stranici CROSBI: http://bib.irb.hr/lista-radova?autor=326864&period=2007.

Milan Koštro (1974.) diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Nakon dugogodišnje novinarske karijere, u kojoj je radio kao politički i ekonomski novinar, reporter i urednik u tisku, na radiju, televiziji i internetu, od 2011. radi kao samostalni medijski konzultant i trener. Organizirao je i moderirao niz konferencija i okruglih stolova. Iskusan je trener na području društveno odgovornog poslovanja, medijskog i javnog nastupa. Radi i kao voditelj medijskih kampanja za kompanije, organizacije i političare. Radeći u medijima, uređivao je različite publikacije, dvije ekonomske radijske emisije, kao i internetske portale tportal i banka.hr. S obzirom na znanja u ekonomiji i politici, sudjelovao je i u izradi socio-ekonomskih analiza, kao djelovao različitih policy dokumenata.

Projekat Škola javnih politka je podržala Komisija za raspodijelu dijela prihoda od igara na sreću a sprovodi ga Institut alternativa u saradnji sa Centrom za monitoring i istraživanje (CeMI).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *