IA na regionalnom forumu „Efektivna prevencija korupcije kroz procjenu rizika za korupciju“

Dina Bajramspahić, istraživačica javnih politika u Institutu alternativa, učestvovala je na regionalnom forumu „Efektivna prevencija korupcije kroz procjenu rizika za korupciju“, koji je održan u Ljubljani, 25 i 26. oktobra.

Forum je okupio preko 60 eksperata iz ministarstava pravde, tijela za sprečavanje korupcije i nevladinog sektora iz zemalja Jugoistočne Evrope kako bi zajedno razmotrili univerzalne koruptivne obrasce u društvu i posebne pojavne oblike u našem regionu, s ciljem unapređenja postojećih mehanizama za sprečavanje i suzbijanje korupcije. Glavna tema događaja bilo je jačanje djelotvornosti procjene korupcijskih rizika u javnim institucijama i zakonodavstvu.

Posebna panel diskusija bila je posvećena ulozi civilnog društva u borbi protiv korupcije. U ovom dijelu foruma, članice SELDI mreže su predstavile svoje instrumente za praćenje korupcije i jačanje politika za njeno sprečavanje. Dina Bajramspahić je predstavila rad IA u vezi sa smanjivanjem rizika za korupciju u crnogorskoj Policiji, ali i metodologiju za procjenu policijskog integriteta koju sprovodi sedam organizacija civilnog društva u okviru regionalnog projekta „Puls integriteta i povjerenja u policije na Zapadnom Balkanu: POINTPULS”.

Pored predstavljanja izazova i pravaca za poboljšanje efikasnosti policije, Dina je govorila i o iskustvima Instituta alternativa u saradnji sa Vladom u pregovorima za pristupanje EU u poglavlju 23, kao i o učešću u brojnim radnim grupama za izmjene relevantnog zakonodavstva.

Forum su organizovali Savjet za regionalnu saradnju i Regionalna antikorupcijska inicijativa u saradnji sa Komisijom za sprječavanje korupcije Slovenije, a pod pokroviteljstvom Regionalnog programa za jačanje kapaciteta tijela i civilnog društva za suzbijanje korupcije i doprinos procesu praćenja primjene Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije (UNCAC), koji finansira Austrijska razvojna agencija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *