IA na ODIHR događaju o ljudskim pravima

Aleksandra Vavić, istraživačica javnih politika u Institutu alternativa, učestvovala je na godišnjem sastanku o ljudskim pravima, u organizaciji ODIHR (Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava) i predstavila ključne probleme koji se tiču javnih okupljanja u Crnoj Gori

Na okruglom stolu ”Promocija policijskog obezbjeđivanja okupljanja u skladu sa ljudskim pravima na Zapadnom Balkanu”, predstavljeni su problemi i dobre prakse u oblasti javnih okupljanja, koji su rezultat višegodišnjeg istraživanja koje vodi Evropski Centar za neprofitno pravo, a sprovode organizacije civilnog društva u regionu, među kojima Institut alternativa za Crnu Goru.

Photo: OSCE/Piotr Dziubak

Najkrupniji zajednički problem u svim zemljama Zapadnog Balkana koji se tiče javnih okupljanja jeste nedostatak sigurnog sistema utvrđivanja odgovornosti u policiji. Aleksandra je dodala da je prošle, 2017. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo izmjene Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama u cilju zabrane okupljanja na putevima, čemu se Institut alternativa snažno suprotstavio.

”Izmjene zakona, onako kako su bile najavljene u medijima, uvele bi apsolutnu zabranu mirnih javnih okupljanja na određenim lokacijama, te bi pravo bilo ugroženo. Jedan od ključnih ciljeva javnih skupova je iskazivanje poruka državnim organima, posebnoj ciljnoj osobi, grupi ili organizaciji. Stoga je privilegija građana – organizatora da odluči koja će lokacija najbolje odgovarati svrsi okupljanja, a nadležni organi ne bi smjeli da nameću apsolutne zabrane. Naprotiv, brisanje odredbi o apsolutnim zabranama je preporuka koja se godinama upućuje državama koje imaju ovakve odredbe u zakonu”, objasnila je Aleksandra.

Generalnoj nesigurnosti i nekonzistentnosti u kreiranju javnih politika doprinosi i loš pravni okvir koji dozvoljava da se javne rasprave iz oblasti bezbjednosti i odbrane nisu obavezne. ”Pitanje javnih okupljanja je u Crnoj Gori i dalje više pitanje bezbjednosti, a ne ljudskih prava, pa je naš strah od nekih novih zabrana i netransparentnih izmjena opravdan”, dodala je.

”Implementacioni sastanak ljudske dimenzije” (Human Dimension Implementation Meeting) najveći je evropski skup posvećen ljudskim pravima. Ove godine je održan u Varšavi, a organizaciju okruglog stola obezbjedili su Misija OEBS-a u Bosni i Hercegovini, Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava i Evropski Centar za neprofitno pravo, koji vodi projekat ”Monitoring prava na slobodno okupljanje” uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *