IA informisao građane o ciljevima reforme javne uprave

IA informisao građane o ciljevima reforme javne uprave

Institut alternativa je u Podgorici organizovao dijeljenje brošura o reformi javne uprave, kako bi uticao na bolju informisanost građana o ključnim obećanjima Vlade u ovoj oblasti.

Brošura “Naša uprava do 2020. godine” sadrži sažeti prikaz ključnih ciljeva Strategije za reformu javne uprave, koju je Vlada usvojila u julu prošle godine.

Ova lista obećanja, koju smo predstavili u našoj publikaciji, uključuje niz aktivnosti, čiji je cilj odgovorna uprava, zasnovana na zaslugama, koja odgovorno troši i uvažava različita mišljenja.

Poseban dio Strategije odnosi se i na bolje upravljanje na lokalnom nivou.

Prema monitoringu koji Institut alternativa redovno sporovodi u ovoj oblasti, tokom prve godine primjene Strategije, u predviđenom roku nije realizovano 8 aktivnosti.

Nerealizovane aktivnosti uključuju i izmjene podzakonskih akata, koji uređuju postupak i način sprovođenja javne rasprave u procesu pripreme zakona i način i postupak ostvarivanja saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija.

Institut alternativa na sajtu Moja uprava redobno objavljuje ključne informacije u vezi sa primjenom Strategije.

U martu i februaru ove godine, Agencija IPSOS je za naše potrebe, sprovela i  istraživanja javnog mnjenja i pružanja usluga na lokalnom nivou, metodom “tajni posjetilac”, koja podrazumijeva odlazak specijalno obučenih anketara u institucije kako bi se ocjijenili različiti parametri javnih usluga.

Ova istraživanja, s jedne strane, pokazuju osrednji nivo povjerenja građana u javnu upravu i zadvoljavajuću ljubaznost službenika.

S druge strane, građani upozoravaju i na zapošljavanje preko veze, neefikasnost i korupciju – kao tri goruća problema naše uprave.

Današnja akcija i monitoring reforme javne uprave dio su projekta “Civilno društvo za dobru upravu: Da služi i zasluži!”, koji sporovodi Institut alternativa u saradnji sa Centrom za istraživačko novinarstvo i nevladinim organizacijama Bonum, Natura i Novi Horizont, uz podršku Evropske unije.

Tim Instituta alternativa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *