Hitno usvojiti Zakon o parlamentarnoj istrazi

Institut alternativa poziva poslanike Skupštine Crne Gore da djelujući amandmanski unaprijede tekst Predloga Zakona o parlamentarnoj istrazi i usvoje ga u što skorijem roku. Uskratiti podršku ovom zakonu znači uskratiti podršku jačanju kontrolne funkcije Skupštine jer je izvjesno da formirani anketni odbor ne može izvršiti zadatak koji mu je povjeren ukoliko nadležnosti anketnog odbora ne budu detaljnije propisane zakonom. Anketni odbor za prikupljanje informacija i činjenica o korupciji u privatizaciji Telekoma Crne Gore će se u sprovođenju parlamentarne istrage suočiti sa poteškoćama u prikupljanju podataka zbog: neprecizno definisanih istražnih ovlašćenja; nemogućnosti pristupa tajnim podacima; izostanka zakonske obaveze državnih funkcionera, službenika i drugih lica da budu saslušani pred Odborom pod prijetnjom sankcije za neodazivanje i lažno svjedočenje. Navedena pitanja treba zakonom regulisati što prije kako bi aktuelna parlamentarna istraga dala rezultate i anketni odbor mogao nesmetano nastaviti sa radom. Takođe je neophodno izmjenama i dopunama Zakona o tajnosti podataka članovima anketnog odbora omogućiti uvid u tajne podatke.

Zabrinjavajuće je što anketni odbor do sada održao samo jednu sjednicu, konstitutivnu, 9. marta, posebno imajući u vidu da je u mandat dobio zahtjevan zadatak koji u skladu sa Odlukom o otvaranju parlamentarne istrage mora biti ispunjen do 1. oktobra. Obzirom na to je ovo prva parlamentarna istraga nakon 10 godina, članovi anketnog odbora moraju pokazati dodatnu odgovornost i dati doprinos tome da parlamentarna istraga postane snažan instrument za vršenje nadzora nad radom Vlade, državnih organa i institucija, i kontrolni mehanizam koji će se koristiti učestalije.

Kao što smo već ukazivali u našoj analizi Parlamentarna istraga u Crnoj Gori – Kontrolni mehanizam bez političke podrške posebnim Zakonom o parlamentarnoj istrazi je potrebno detaljno regulisati djelokrug rada anketnog odbora, njegovo obrazovanje, organizaciju i funkcionisanje, način sprovođenja istrage, metode prikupljanja podataka, način izvještavanja Skupštini, i time osnažiti ovaj kontrolni mehanizam.

Dina Bajramspahić
Saradnica na projektima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *