Grupa NVO: Hitno smiriti tenzije između Srbije i Crne Gore

Zemlje kandidati za članstvo u EU sporna pitanja treba da rešavaju u duhu regionalne saradnje

U trenutku kada se od vodećih kandidata za članstvo u EU očekuje da pokažu snažnije političko liderstvo i kredibilitet u ispunjavanju preuzetih obaveza i vrijednosti na kojima je Unija zasnovana, smirivanje tenzija između Srbije i Crne Gore i prestanak upotrebe zapaljivog i ostrašćenog govora u izjavama zvaničnika ovih zemalja je imperativ.

Smatramo da je dužnost lidera obje zemlje da vlastitim primerom pokažu spremnost da dijalogom riješe postojeće razmirice, umesto da populistički podstiču niske nacionalističke strasti koje možda mogu donijeti glasove na predstojećim izborima, ali mogu imati i dugoročne i ozbiljne posledice.

Odgovornost leži na zvaničnicima obje zemlje, koji treba da postave temelje evropskog puta za sve ostale zemlje Zapadnog Balkana, da se ponašaju racionalno i diplomatski prilikom riješavanja spornih pitanja, uvažavajući suverenitet obje zemlje. Apelujemo da se ovakva pitanja rješavaju kroz dijalog predstavnika relevantnih institucija i jedne i druge države, a ne putem izjava zvaničnika za medije.

Srbija i Crna Gora imaju zajedničku i dugu istoriju bliskih odnosa, a građane dvije zemlje povezuju neraskidive porodične, prijateljske, kulturne i ekonomske veze. Nacionalistička retorika, mobilizacija mržnje, vjerske netrpeljivosti i straha, kao i napadi putem tabloidnih medija na odluke jedne ili druge zemlje, podsjećaju na metode korišćene devedesetih godina prošlog vijeka koje su kulminirale razarajućim sukobima na teritoriji cijele bivše Jugoslavije. Upravo iz tog razloga, smatramo da je nedopustivo da se u vrijeme jedne generacije po drugi put počini ista greška.

U duhu trenutka, kada se EU suočava sa ozbiljnim izazovima, pozivamo ih da razmotre sve opcije bližeg povezivanja i saradnje – od infrastrukturnog povezivanja i olakšavanja trgovine do udruživanja kapaciteta koji se tiču obrazovanja za budućnost, javnog zdravlja, zaštite životne sredine i borbe protiv posljedica klimatskih promjena, i da na taj način pokažu da su sposobne da doprinesu istinskoj stabilnosti regiona i ovog dijela Evrope.

Predstavnici vlasti moraju da pokažu da su politički zreli i odgovorni i da ophođenje u odnosima dvije države treba da bude takvo da podstiče na mir i stabilnost u regionu, slobode garantovane zakonima, privrednu, kulturnu, zdravstvenu i obrazovnu saradnju i stabilnost garantovanu nezavisnim demokratskim institucijama nasuprot individualnim političkim hirovima.

Organizacije potpisnice saopštenja:

  • Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP)
  • Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE)
  • Centar savremene politike (CSP)
  • Centar za evropske politike (CEP)
  • Centar za građanske slobode
  • Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC)
  • Evropski pokret u Srbiji (EMINS)
  • Institut alternativa (IA)
  • Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM)
  • Politikon mreža

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *