Gostovanje u emisiji ”Okvir”

Unaprijediti transparentnost lokalne potrošnje

Stevo Muk, predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa (IA), učestvovao je u emisiji RTCG-a ”Okvir”, i ukazao na potrebu unaprjeđenja Prijedloga zakona o finansiranju lokalnih samouprava i slabe mehanizme nadzora na lokalnom nivou.

On je podsjetio da je IA dostavio primjedbe na tekst Prijedloga Zakona o finansiranju lokalnih samouprava. Ukazao da lokalne samouprave nijesu preduzele gotovo ništa kako bi racionalizovale svoje rashode, već su zadržavale ili povećavale udio rashoda za zarade: “Tokom tri godine zarade za zaposlene u lokalnim samoupravama povećale se sa 42 na 46 miliona”.

Kao iskorak u Prijedlogu zakona, kojem je IA doprinio svojim prijedlozima, naveo je propisivanje obaveze lokalnih samouprava da na internet stranicama objavljuju kvartalne izvještaje o primicima i rashodima, obavezu da predsjednik Opštine podnosi polugodišnji izvještaj o izvršenju budžeta, i propisivanje gornje granice za korišćenje budžetske rezerve.

Muk je rekao da je jedan od prijedloga IA bio da analitičke kartice lokalnih samouprava budu dostupne javnosti tokom cijele godine, a ne samo u periodu izbornog ciklusa, što se ovim Prijedlogom zakona ne definiše. “Ovakva obaveza lokalnih samouprava olakšala bi posao NVO, medijima, građanima, a na prvom mjestu onima koji po službenoj dužnosti moraju pratiti i kontrolisati poslovanje lokalnih samouprava”, dodao je on.

Zaključio je da su razlozi loše finasijske situacije lokalnih samouprava danas nefunkcionisanje sistema kontrole, uključujući rijetke i neefikasne interne kontrole,kao i rijetke revizije Državne revizorske institucije,  naročito slab nadzor lokalnih parlamenata, kao i slabo učešće građana, lokalnih NVO i medija.

Dodao je da se jedan od glavnih prigovora IA odnosio na slab inspekcijski nadzor, uključujući budžetsku inspekciju. Kao problematično navodi činjenicu da budžetski inspektor ne postoji, i da ni u onom vremenu kada je funkcionisao na papiru, nije dao rezultate.

Ostali učesnici u emisji bili su: Snežana Mugoša, generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države, Stevan Katić, predsjednik Opštine Herceg Novi, Jovanka Laličić, poslanica Demokratske partije socijalista i Genci Nimanbegu, potpredsjednik Skupštine Crne Gore.

Snimak emisije ”Okvir” od 23.12.18. možete pogledati ovdje.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *