Gdje je Zaštitnik u raspravi o sudbini Aerodroma?

Rasprava o sudbini Aerodroma ne smije proteći bez mišljenja Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa, koje nadležno ministarstvo treba da zatraži s obzirom na značaj i iznose predloženog koncesionog aranžmana.

Na prezentaciji postupka dodjele koncesije za Aerodrome Crne Gore, istaknuti su stavovi privatne advokatske kancelarije o poštovanju pravnih propisa povodom predloženog koncesionog aranžmana.

Međutim, kao i u drugim pitanjima od velikog pravnog i imovinskog interesa za državu, još uvijek nismo čuli mišljenje Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa.

Institut alternativa je ranije u publikaciji “Šta štiti Zaštitnik?” ukazao da pozicija ove institucije nije na nivou koji joj pripada. Tada smo ukazali da je konsultativna uloga Zaštitnika naročito nedovoljno razvijena i da ova institucija ima izraženu ulogu tek nakon što nastupi šteta za budžet.

S obzirom na značaj dalje sudbine Aerodroma Crne Gore, i veliki javni interes koji postoji u pogledu koncesionog aranžmana, pozivamo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da zatraži i javnost upozna sa stavom institucije Zaštitnika o ovom pitanju. Takođe, institucija Zaštitnika bi trebalo da iznese svoje stavove i na konsultativnom saslušanju u Skupštini Crne Gore.

Angažovanje privatnih konsultantskih kuća do sada je značajno ugrozilo transparentnost podataka, koji su poslužili kao osnova za koncesioni akt. Bez punog uvida u relevantna stručna mišljenja, javnost ne može zauzeti utemeljen stav o ovom pitanju, pa organizovanje javnih rasprava bez mogućnosti da zainteresovani građani i građanke budu ravnopravni učesnici u njima nema mnogo smisla.

Podsjećamo, Zakon o državnoj imovini daje mogućnost svim državnim organima da zatraže mišljenje Zaštitnika o imovinsko-pravnim pitanjima, pa je nejasno zašto se prednost daje privatnim advokatskim kancelarijama umjesto institucijama koje se finansiraju novcem poreskih obveznika.

Zaštitnik bi trebalo da bude jedna od najvažnijih karika u zaštiti imovinsko-pravnih interesa, ali je i dalje u redu insitucija, čiji je rad najslabije regulisan. Ova institucija nije ni organ u sastavu Ministarstva finansija, iako je u njegovoj nadležnosti, niti uživa neophodni stepen samostalnosti.

Iako je Vlada u martu ove godine usvojila još jedan zaključak da se hitno pristupi izradi Zakona o Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, nakon što je godinu dana ranije takođe ukazala na hitnost tog poduhvata, i dalje ne postoji poseban zakon koji bi regulisao ovu važnu oblast.

Tim Instituta alternativa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *