EU kao promoter demokratije ili ‘stabilokratije’ na Zapadnom Balkanu

Od avgusta 2021. godine, TEN mreža (Think for Europe Network) je započela rad na istraživačkom projektu “EU kao promoter demokratije ili ‘stabilokratije’ na Zapadnom Balkanu?“. Ovaj projekat se sprovodi u partnerstvu sa holandskim Institutom za međunarodne odnose ‘Clingendael’.

Evropska unija (EU) pokušava da kroz politiku proširenja podstakne demokratizaciju na Zapadnom Balkanu. Međutim, s obzirom na to da reforme u brojnim državama napreduju sporo ili su čak zaustavljene, sve veća pažnja se usmjerava na eventualne negativne propratne efekte EU politika. U literaturi o proširenju EU se napominje da, uprkos demokratskim ciljevima, EU politike i strategije nenamjerno doprinose formiranju tzv. stabilokratija u regionu: režimima koji, uprkos očiglednim demokratskim nedostacima, tvrde da pro-evropski doprinose stabilnosti.

Istraživački projekat je fokusiran na šest zemalja Zapadnog Balkana. U odnosu na svaku zemlju pojedinačno, ponudiće prikaz načina na koji se nedostaci politike proširenja, prepoznati u literaturi, održavaju u praksi ukazujući na eventualnu primjenjivost teorijskog okvira, uz brojne studije slučaja.

Projekat će se sprovoditi tokom 2021. godine i rezultiraće izvještajem sa doprinosima od strane TEN partnera.

Projekat finansiraju Ministrastvo vanjskih poslova i Ministarstvo odbrane Kraljevine Holandije.

Članice TEN mreže su organizacije sa zapaženim dostignućima u pogledu istraživanja javnih politika i sa razvijenim zagovaračkim i komunikacionim kapacitetima:

Centar za evropske politike (CEP) iz Beograda
Institut alternativa (IA) iz Podgorice
Institut za evropske politike (EPI) iz Skoplja
Institut za demokratiju i medijaciju (IDM) iz Tirane
Grupa za pravne i političke studije (GLPS) iz Prištine
Vanjskopolitička inicijativa (VPI) iz Sarajeva

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *