Emisija: Kako opštine troše novac iz budžeta?

Naš istraživač, Marko Sošić, gostovao je u emisiji “Club A” na Atlas televiziji, a povod je predstavljanje nover verzije portala o lokalnim finansijama, www.MojGrad.me, pripremljene u saradnji sa Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, a uz podršku Ministarstva finansija.

Pored novih podataka, predstavljeni su i noviteti portala. Jedan od njih se odnosi na komponentu Strateškog plana razvoja Glavnog grada Podgorice 2012-2017, u okviru koje su na online platfomi dostupne informacije o 174 kapitalna projekta u Glavnom gradu, a odnose se na projekte koji su planirani, sprovedeni ili u fazi sprovođenja, kao i njihovu namjenu, lokaciju i opredijeljena budžetska sredstva.

Dodatno, u cilju prikazivanja kompleksnih budžetskih brojki i pojmova, na građanima razumljiv način, oni ‘’najopipljiviji’’ problemi u lokalnim budžetima, prikazani su kroz zanimljive infografike. Takva se pitanja tiču opštinskih troškova, opštinskih dugovanja, broja zaposlenih u lokalnim samoupravama i njihovih primanja.

Jedna od nezaobilaznih tema ticala se građanskog interesovanja za budžete lokalnih samouprava, u kontekstu učešća javnosti u raspravama o Nacrtu odluke o opštinskom budžetu, kao i učešća građana u izradi strateških dokumenata i donošenju odluka, od značaja za određenu opštinu.

Neracionalna potrošnja budžetskih sredstava ključni je uzročnik za finansijske probleme na lokalnom nivou. Kvalitetnija kontrola završnih računa budžeta opština, odnosno kvalitetnija komercijalna revizija neophodna je u transparentnijem i odgovornijem poslovanju lokalnih samouprava. Međutim, ova odgovornost počiva ne samo na lokalnim samoupravama već i na većem učešću građana u budžetskim procesima, ističe Sošić.

Emisija “Kako opštine troše novac iz budžeta?” dostupna je na linku ispod.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *