Bavite se javnim politikama – one se već bave Vama

Iz Instituta alternativa (IA) pozivaju predstavnike državne uprave, lokalnih samouprava, Stručne službe Skupštine, nevladinih organizacija, sindikata, medija, kao i studente završnih godina studija društvenih nauka da se prijave za učešće u Školi javnih politika – IV generacija. Konkurs je otvoren do 1. novembra 2015. godine.

Organizovanje Škole javnih politika je još jedna u nizu aktivnosti Instituta kojom želimo uticati na izradu kvalitetnijih javnih politika u Crnoj Gori. Naime, sistem kreiranja i sprovođenja javnih politika je rijetko zasnovan na prethodnom istraživanju, ne podstiče učestvovanje različitih sektora i organizacija i nedostaje mu dobra koordinacija. Sve to ograničava postizanje utvrđenih ciljeva javnih politika i ne obezbjeđuje njihovu održivost.

S tim u vezi, cilj ovog programa je pružiti teorijska i praktična znanja o kreiranju i unapređivanju javnih politika neposrednim i budućim učesnicima ovog procesa, ali i osnažiti komunikaciju i saradnju između različitih sektora i institucija.

Škola javnih politika će polaznicima pomoći da kvalitetno istražuju i analiziraju javne politike, planiraju i sprovode istraživanja, pišu predloge praktične politike, formulišu preporuke za donosioce odluka i zastupaju zaključke i preporuke.

Četvrta Škola javnih politika biće organizovana u vidu trodnevnog seminara u Budvi. Predavanja i radionice biće održane tokom subote 7. novembra, nedjelje 8. novembra i ponedjeljka 9. novembra 2015. godine. Predavači su istaknuti stručnjaci za javne politike iz zemlje i regiona – profesori sa univerziteta u Zagrebu, Beogradu i Podgorici, predstavnici državnih institucija i nezavisnih istraživačkih centara. Metodologija seminara temelji se na aktivnom učešću, uz naglasak na analizi autentičnih primjera predloga za praktičnu politiku i primjeni znanja i vještina na kontekst u kojem učesnici pišu predloge.

Institut alternativa sprovodi ovaj projekat od 2012. godine. Škola je licencirana kao zvanični program za sticanje znanja i vještina iz oblasti javnih politika od strane Nacionalnog savjeta za obrazovanje Crne Gore, a objavljen je i zbornik radova predavača pod nazivom “Javne politike”, koji služi za pripremu polaznika za pohađanje programa. Program je do sada uspješno završilo 80 polaznika.

Svi zainteresovani kandidati mogu poslati svoju biografiju i propratno pismo na e-mail info@institut-alternativa.org do 1. novembra 2015. godine. Više detalja o programu Škole, predavačima, kao i razlozi za organizovanje ovog programa dostupni su na linku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *