Agencija ponovo u prvim redovima odbrane DPS-a

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) nam je, uz vrlo uopšteno i nejasno obrazloženje odbila pristup Rješenju kojim je utvrđeno da se Demokratska partija socijalista (DPS) nezakonito finansirala u toku izborne kampanje za Parlamentarne izbore 2016. godine. Agencija se u obrazloženju, pozvala na Zakon o tajnosti podataka, ne navodeći koje bi to potencijalno štetne posljedice nastale objavljivanjem ovog dokumenta.

U Rješenju Agencije po našem zahtjevu za slobodan pristup informacijama koje nam je dostavljeno juče, navodi se da je Agencija u posjedu “dva akta u kojima su utvrđene činjenice”, te da je riječ o “prekršajnom nalogu, kojim je Agencija imenovanom političkom subjektu izrekla zakonom predviđenu sankciju u iznosu od 20.000 eura” i “Rješenju kojim je ASK utvrdila da je imenovani politički subjekt prekršio Zakon i naložio tom političkom subjektu da izvrši povraćaj u Budžet Crne Gore sredstava u iznosu od 47.500 eura”.

Agencija nam je “odobrila” da u njenim kancelarijama izvršimo uvid u prekršajni nalog, iako ovaj dokument uopšte nismo ni tražili, dok je samom Rješenju kojim je utvrđeno kršenje Zakona i koji jesmo tražili, pristup odbijen.

U obrazloženju Agencije navodi se da je predmetni akt “označen stepenom tajnosti “interno”, u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka, a zbog toga što se pred Specijalnim tužilaštvom istovremeno vodi postupak kojim su obuhvaćena lica i podaci koji su navedeni i u Rješenju Agencije o povraćaju sredstava u budžet”.

Međutim, Agencija se u svom Rješenju ne poziva ni na jedan konkretan član niti osnov iz Zakona o tajnosti podataka, na kom bi temeljila svoje razloge da ovaj dokument označi stepenom tajnosti “interno”.

Prema članu 3 Zakona o tajnosti podataka, tajni podaci su “podaci čijim bi otkrivanjem nepozvanom licu nastupile ili mogle nastupiti štetne posljedice za bezbjednost i odbranu, vanjsku, monetarnu i ekonomsku politiku Crne Gore”.

Ostaje nejasno na osnovu čega je Agencija procijenila da bi objelodanjivanje dokumenta izazvalo štetne posljedice i otkud potreba za primjenom Zakona o tajnosti podataka u ovoj situaciji, budući da on ne propisuje smetnje za paralelni rad Agencije i Tužilaštva.

Ni specijalni zakoni koji uređuju rad Specijalnog državnog tužilašta i Agencije za sprječavanje korupcije ne propisuju bilo kakvu prepreku da dvije institucije, u ovom slučaju, rade svoj posao transparentno, nesmetano i nezavisno jedna od druge.

U krajnjem, Rješenje Agencije odnosi se na politički subjekt DPS, a Specijalno tužilaštvo ne vodi postupak protiv ove partije, već protiv njenih pojedinih funkcionera i članova.

Skrivanjem odluke Agencije, način na koji je ona sprovela cijeli postupak ostaje pod znakom pitanja, kao i sumnja da opet nije dobro uradila svoj posao i da u istrazi nije otišla dalje od onoga što je Đukanović u ime DPS-a već javno priznao. Pod reflektorima javnosti bi se možda izrodila i potreba za ponovnom kontrolom DPS-a i ponavljanjem postupka, što očigledno ne želi ni Radonjić ni DPS.

Institut alternativa će protiv ovakvog rješenja Agencije uputiti tužbu Upravnom sudu i nastaviti da se bori za pravo javnosti da zna da li i kako institucije rade svoj posao.

Ana Đurnić
Istraživačica javnih politika 

Rješenje Agencije za sprječavanje korupcije po našem zahtjevu za slobodan pristup informacijama možete pogledati ovdje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *