Agencija da posveti pažnju primjeni, a ne kršenju zakona

Reagovanje Instituta alternativa na komentare Agencije za sprječavanje korupcije na našu publikaciju ”Sretna Nova Agencija!”

Iznenađeni smo stavom članova Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije da je studija slučaja Instituta alternativa ”Sretna Nova Agencija!” ”neargumentovan, neobjektivan i orkestriran napad na nezavisnu instituciju”, posebno uzimajući u obzir da takva ocjena nije potkrijepljena odgovorima na naše nalaze i iznesene činjenice. Agencija, dakle, pokušava negativno da okvalifikuje našu organizaciju bez ijednog iznesenog protivargumenta. Tačno je da su naši predstavnici prisustvovali svim sjednicama Savjeta Agencije u prošloj godini koje su bile otvorene za javnost, pa se postavlja pitanje čime su se rukovodili članovi Savjeta kada su odlučili da u 2016. godini budu manje ”velikodušni” te u potpunosti zabrane ovaj mehanizam učešća zainteresovanih strana koji predviđa Poslovnik o njihovom radu.

Dodatno su problematične i instrukcije o obaveznom korišćenju ”tabelarnih i grafičkih prikaza” što bi, po mišljenju predstavnika Savjeta Agencije koji su podržali komentare na našu publikaciju, doprinijelo ”ozbiljnosti” iste. Uz konstataciju da je Institut alternativa kao naučno-istraživački centar ipak morao ispuniti određene uslove da bi dobio ovu licencu, želimo da informišemo članove Savjeta da naša publikacija nema za cilj predstavljanje stavova javnosti koji su nam dostavljeni kao primjer uspješnog istraživanja. No, to je, kao što se kaže u komentarima Agencije za sprječavanje korupcije, pitanje metodološkog pristupa.

Najzad, budući da potpisnike dostavljenih komentara interesuje ko je finansirao izradu studije slučaja ”Sretna Nova Agencija!”, želimo da informišemo javnost da je publikacija rezultat istraživačkog rada Instituta alternativa koji nije finansijski podržan. Misija nevladinog sektora je demokratizacija društva, nije vremenski i finansijski ograničena. Nažalost, ovo nije do kraja jasno direktoru i članovima Savjeta Agencije budući da je njihov cilj od samog početka sprječavanje nepristrasnog monitoringa i evaluacije rada Agencije što je kulminiralo prestankom audio snimanja sjednica, zabranjivanjem prisustva zainteresovanih strana sjednicama i ad hoc definisanjem kriterijuma za učešće u radu koje poslovnik o radu Savjeta ne poznaje. Otuda smatramo da bi Agencija trebalo da posveti pažnju sprovođenju zakona i podzakonskih akata, a ne upornim pokušajima njihovog izigravanja.

Napomena: Na linkovima ispod saopštenja možete pronaći našu publikaciju i komentare Agencije za sprječavanje korupcije na istu

dr Jovana MAROVIĆ
Koordinatorka istraživanja

Studija slučaja: Sretna nova Agencija!

Komentari Agencije na studiju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *