Odlaganjem do obesmišljavanja – kako se urušava kontrolna funkcija Skupštine neblagovremenim održavanjem izglasanih kontrolnih saslušanja

Danas se na Odboru za bezbjednost i odbranu održava kontrolno saslušanje predsjednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova na temu „Imenovanje v.d. direktora Uprave policije i posljedice na sistem bezbjednosti u Crnoj Gori“

Odluka o održavanju saslušanja je donijeta jednoglasno prije više od 4 mjeseca, a onda je termin održavanja sjednice određivan prema dostupnosti predstavnika Vlade i dva puta otkazan zbog njihovih obaveza.

Time što se kontrolno saslušanje održava preko četiri mjeseca nakon što je izglasano, u toku redovnog zasijedanja Skupštine, predsjednik i članovi Odbora za bezbjednost i odbranu dozvoljavaju obesmišljavanje ovog kontrolnog mehanizma. U slučaju ovog Odbora, to nije samo poslovnička već i zakonska obaveza, jer je njihova kontrolna uloga dodatano ojačana Zakonom o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane iz 2010. godine.

Zakazivanje termina sjednice može biti stvar dogovora predsjednika Odbora i predstavnika Vlade, ali u razumnim granicama koje neće ugroziti smisao inicijative. Obaveza usklađivanja nije propisana, i, po Poslovniku, komunikacija sa Vladom u ovom smislu nije u nadležnosti predsjednika Odbora. Formalno i po Zakonu, Odbor nema obavezu da se usklađuje sa obavezama Vlade, jer oni “pozivaju predstavnike Vlade na sjednicu” kada odluče da je zakažu. Po tumačenju aktuelnog predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu, Odbor je ostavljen na milost i nemilost Vladi u pogledu zakazivanja sjednice — da su iz Vlade rekli da neće doći, on je nikada ne bi ni zakazao.

Ova informacija je posebno zabrinjavajuća, ako imamo u vidu da se slične situacije dešavaju sa izglasanim saslušanjima na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, da se u više odbora guši pravo na manjinsku inicijativu za kontrolna saslušanja, informacije od poslanika da Vlada ne odgovara na njihova pitanja i zahtjeve za dokumentacijom ili da premijer diktira kada može, a kada ne može da se održi premijerski sat…

Stoga je na rukovodstvu Skupštine, od predsjednika Skupštine do predsjednika Odbora da se staraju o zaštiti ustavne pozicije Skupštine, duha odredbi poslovnika i i Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane. Poslanici većine bi takođe trebalo da vode računa – sjutra se može desiti da oni budu u klupama opozicije, pa će im značiti principijelna borba za smislenu kontrolnu ulogu Skupštine.

Infografik je izrađen u okviru projekta ,,Odgovornost umjesto izgovora: Skupština građanima”, koji Institut alternativa sprovodi uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju (National Endowment for Democracy). Sadržaj infografika je isključiva odgovornost Instituta alternativ i ne odražava stavove Nacionalne zadužbine za demokratiju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *