Neažurnost CRPS-a: Slučaj rožajskih lokalnih preduzeća

Kroz rad na praćenju privrednih društava u vlasništvu države i opština, primijetili smo značajna nepoklapanja između podataka u CRPS i stvarnog stanja, u dijelu infromacija koja se odnose na lica u društvu.

Naime, analizom lica u državnim preduzećima (Izvršni direktori, Članovi Odbora direktora), ustanovljeno je da postoje značajna odstupanja prilikom pretrage Centralnog Registra Privrednih Subjekata i baze javnih funkcionera Agencije za sprječavanje korupcije. U više slučajeva prilikom analize utvrđeno je da je određenim licima koja su u CRPS-u navedena kao članovi Odbora direktora/Izvršni direktori pojedinih preduzeća, funkcija prestala na osnovu pretrage njihovih kartona na portalu ASK-a, dok navedene izmjene nisu ažurirane u CRPS-u.

Jedan od najdramatičnijih primjera ovog problema su preduzeća u lokalnoj samoupravi Rožaje.

Na osnovu analize zapisnika i odluka sa sjednica lokalnog parlamenta, utvrđeno je da podaci za gotovo sva preduzeća opštine Rožaje nemaju tačne podatke o licima u društvu u Centralnom registru privrednih subjekata.

Utvrđene neregularnosti po preduzećima su:

    • “Komunalno” Rožaje – Posljednja promjena u CRPS-u je od 2018. godine. Analizirajući sjednice Skupštine opštine Rožaje, uočene su određene promjene. Pa tako, nakon 2018. godine mogu se pronaći određene odluke o izmjenama članova Odbora direktora. Shodno odluci donesenoj 25.10.2018. imenovan je Odbor direktora: 1. Zejnel Klimenta, predsjednik; 2. Adnan Dacić, član; 3. Fikret Ibrahimović, član. Ovaj Odbor direktora je i danas u CRPS-u zaveden kao aktuelni Odbor direktora. Međutim, nakon ovog imenovanja uslijedile su i određene izmjene. Ove izmjene nisu blagovremeno evidentirane u CRPS-u. Na osnovu odluke od 29.06.2022. godine za člana Odbora direktora imenovan je Senad Ramović. Istog datuma, za predsjednika Odbora direktora imenovan je Adnan Dacić, uz odluku o razrješenju funkcije člana. U CRPS-u i dalje funkcija člana. Takođe, na ovaj datum je donesena odluka o razrješenju prethodnog predsjednika Odbora direktora Zejnela Klimenta. Odluka o razrješenju člana Odbora direktora Fikreta Ibrahimovića je donesena 15.12.2022. godine, dok je 27.12.2022. godine donesena odluka o imenovanju Rafeta Nurkovića na mjesto člana Odbora direktora. Shodno svemu navedenom, uočeno je da je došlo do izmjene Odbora direktora. Pa uzimajući u obzir odluke sa sjednica Skupštine opštine Rožaje, trenutni Odbor direktora čine: Adnan Dacić – predsjednik Odbora direktora, Senad Ramović – član Odbora direktora, Rafet Nurković – član Odbora direktora. Međutim, ovaj Odbor direktora nije evidentiran u CRPS-u, već je i dalje prethodni Odbor direktora koji je razriješen.
    • “Vodovod i kanalizacija” Rožaje – Posljednja promjena u CRPS-u 2019. godine. Odbor direktora evidentiran u registru čine: Harun Kurbadović – predsjednik Odbora direktora, Denis Kalač – član Odbora direktora, Mersudin Zejnelagić – član Odbora direktora. I u ovom preduzeću je došlo do izvjesnih promjena koje su konstatovane praćenjem sjednica Skupštine opštine Rožaje. Na sjednici održanoj 11.06.2020 donijeta je odluka o razrješenju člana Odbora direktora Denisa Kalača, zbog isteka mandata, kao i odluka o imenovanju Seada Kurtagića za člana OD. Na sjednici održanoj 15.12.2022. godine donijete su odluke o razrješenju Haruna Kurbadovića za predsjednika OD, kao i njegovog imenovanja za člana OD. Odluke koju su donijete na istoj sjednici su i o razrješenju Mersudina Zejnelagića za člana OD i imenovanje Elmira Zejnelagića za člana OD. Sve navedene promjene takođe nisu evidentirane u Centralnom registru privrednih subjekata.
    • “Sportski centar” Rožaje – Posljednja promjena u CRPS-u 2020. godine. Članovi Odbora direktora zavedeni u CRPS-u su: Salih Murić – predsjednik Odbora direktora, Rusmir Murić – član Odbora direktora, Rešid Pepić – član Odbora direktora. I ovdje je došlo do određenih promjena. Pa je tako 2022. godine ovaj Odbor direktora razriješen, međutim ponovo su imenovani Salih Murić i Rusmir Murić, dok je umjesto Rešida Pepića za člana Odbora direktora imenovan Dino Đuzović na sjednici održanoj 15.12.2022. godine. Ali, kao i u prethodnim slučajevima, ni ova promjena nije izvršena u CRPS-u.
    • “Ski centar Hajla” Rožaje – Posljednja promjena u CRPS-u 2020. godine. Članovi Odbora direktora u CRPS-u su: Rešid Hadžić – predsjednik Odbora direktora, Ferid Kujević – član Odbora direktora, Nedim Feleć – član Odbora direktora. Ovaj Odbor direktora razriješen na sjednici održanoj 28.02.2023. godine, dok je na sjednici održanoj 02.03.2023. godine imenovan novi Odbor direktora, koji čine: Nijaz Dacić – član Odbora direktora, Ferid Kujević – član Odbora direktora i Almir Kuč – član Odbora direktora. Ni ove promjene nisu evidentirane u Centralnom registru privrednih subjekata.
    • “Agencija za projektovanje i razvoj” Rožaje – Posljednja promjena u CRPS-u 2019. godine. Odbor direktora po podacima u CRPS-u čine: Emir Zećirović – predsjednik Odbora direktora, Senad Ramović – član Odbora direktora, Nasuf Mujević – član Odbora direktora. Da ni ovdje nisu vršene mjerodavne izmjene dokazuje činjenica da je Senad Ramović na osnovu pregledanih odluka sa sjednica Skupštine opštine Rožaje imenovan za člana Odbora direktora preduzeća “Komunalno” Rožaje i to na osnovu odluke od 29.06.2022. godine, dok se u CRPS-u ovo lice i dalje vodi kao član OD “Agencije za projektovanje i razvoj”. Odluka o njegovom razrješenju je donesena na sjednici održanoj 15.07.2021. godine. U ovom preduzeću od 2019. godine je bilo više izmjena članova OD, niti jedna od ovih izmjena nije evidentirana. Takođe, Seid Dacić koji po CRPS-u obavlja funkciju Izvršnog direktora, je odlukom sa sjednice održane 31.08.2022. godine, razriješen ove funkcije, što se može vidjeti i na portalu ASK-a.
    • Lokalni javni emiter “Radio televizija Rožaje” – Posljednja promjena u CRPS-u 2022. godine. Po podacima koji su u CRPS-u, članovi Savjeta su: Safet Klimenta – predsjednik Savjeta, Osman Kurpejović – član Savjeta i Rasim Luboder – član Savjeta. Na osnovu odluka donijetih na sjednicama Skupštine opštine Rožaje, ovdje je došlo do izmjene jednog člana Savjeta. Odlukom donijetom na sjednici 15.12.2022. godine Safet Klimenta je razriješen funkcije predsjednika Savjeta zbog podnošenja ostavke, dok je na sjednici održanoj 02.03.2023. za člana Savjeta imenovan Jasmin Đozović. Ove promjene nisu evidentirane u Centralnom registru privrednih subjekata.

Tekst je nastao u okviru projekta “Civilno društvo za zdrava, djelotvorna, održiva i transparentna javna preduzeća (BEST SOEs)”, koji je finansijski podržan od strane Evropske unije, uz kofinansiranje Ministarstva javne uprave. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost Instituta alternativa, i nužno ne odražava stavove Evropske unije i/ili Ministarstva javne uprave.