Održana Obuka o orodnjavanju IPA programiranja

Institut alternativa održao je Obuku o orodnjavanju IPA programiranja i ojačao kapacitete 20 državnih službenika i službenica, kao i predstavnika/ca organizacija civilnog društva

Sufinansirano od strane Evropske unije

Sufinansirano od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju

Institut alternativa održao je Obuku o orodnjavanju IPA programiranja i ojačao kapacitete 20 državnih službenika i službenica, kao i predstavnika/ca organizacija civilnog društva

Pregled zakonskog okvira i politika na nivou EU, obaveza i smjernica za orodnjavanje IPA programiranja, metodoloških pristupa i alata koji se primjenjuju u procesu pripreme projekata, upotreba rodnih markera – samo su neke od tema o kojima su učesnici i učesnice stekli znanje tokom Obuke koju smo sproveli 6. i 7. aprila u Kolašinu.

Cilj sprovedene obuke je unapređenje znanja i vještina za uvođenje rodne perspektive tokom svakog koraka pripreme, sprovođenja, monitoringa i evaluacije IPA programiranja. Predavačica Višnja Baćanović, koja ima dugogodišnje iskustvo rada u ovoj oblasti, tokom teorijskog dijela predstavila je korake u rodnoj analizi i definisanju prioriteta na nivou sektora (prozora), dok su učesnici/ce u praktičnom dijelu obuke radili na konkretnim primjerima akcionih dokumenata i logičkim matricama IPA projekata u Crnoj Gori.

Kao najkorisnije aspekte Obuke, učesnici/ce u evaluaciji ocjenjuju:

’’Interaktivno učešće svih učesnika na radionici. Analize logičke matrice, određivanje gender markera i dodatna analiza i formulisanje ciljeva i indikatora. Inkorporiranje rodne komponente’’.

Učesnici i učesnice obuke su, na primjerima akcionih dokumenata iz Crne Gore i njihovim logičkim matricama, imali zadatak da identifikuju rodni aspekt i postojanje rodnog jaza u sektoru, pronađu neophodnu rodnu statistiku, kao i da uz pomoć rodnih markera transformišu ciljeve u rodno odgovorne.

Obuka je okupila 20 učesnika i učesnica, iz sedam ministarstava (Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Ministarstvo zdravlja), Kancelarije za evropske integracije, Revizorskog tijela, kao i predstavnice nevladinih organizacija koje se bave monitoringom IPA programiranja.

Na pitanje na koji način će iskoristiti stečeno znanje u daljem radu, jedan od učesnika/ca odgovara: ’’Kroz dalje konsultacije sa relevantnim ekspertima, NVO za rodnu ravnopravnost u cilju unapređenja ključnih strateških dokumenata za IPA III; inkorporiranje koncepta rodne ravnopravnosti u okviru istih’’.

Obuku smo organizovali u okviru projekta ‘’Rana integracija za rodnu ravnopravnost’’, podržanog od strane Reactor – Research in Action i njihovih partnera kroz akciju ‘’Unapređenje rodne ravnopravnosti kroz proces pristupanja EU’’. Ova akcija je podržana od strane Evropske unije i kofinansirana od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju.

Sadržaj objave je isključiva odgovornost Instituta alternativa i ne odražava nužno stavove Evropske unije i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *