17 NVO: Novi zakonski okvir treba da doprinese da RTCG postane istinski javni servis

Pozivamo Ministarstvo kulture i medija da novim Zakonom o RTCG osigura da se, neposredno nakon očekivanog brzog usvajanja u Skupštini Crne Gore, obavi imenovanje novih članova/ica Savjeta RTCG, a Skupštinu da zaustavi započeti proces izbora dva člana Savjeta RTCG po aktuelnom zakonu.

Imajući u vidu eskalaciju kontroverzi u RTCG, a kojima je dominantno doprinio sadašnji sastav Savjeta RTCG kroz nepoštovanje sudskih odluka, vjerujemo da je odgovornost Ministarstva kulture i medija, ali i Skupštine Crne Gore, da doprinesu urgentnom rješavanju ove situacije u okviru svojih nadležnosti.

Najnovija verzija nacrta Zakona o RTCG (Zakon o nacionalnom javnom emiteru – javnom medijskom servisu Crne Gore) propisuje jasne uslove za izbor članova Savjeta RTCG, a njima se traži VII-1 nivo stručne spreme i 10 godina radnog iskustva, dok se za generalnog direktora traži da ima VII-1 nivo stručne spreme i najmanje 10 godina iskustva. Takođe, nacrtom Zakona o RTCG predviđeno je da se broj članova Savjeta RTCG poveća sa sadašnjih 9 na 11. Dodatno, nacrtom Zakona je predviđena procedura izbora članova Savjeta RTCG kojom se ograničava neprimjereni uticaj političkih partija na proces izbora članova Savjeta na način što predstavnici NVO u ovom tijelu neće biti birani od strane poslanika/ca u Administrativnom odboru u Skupštini, već će ih birati upravo NVO koje ispunjavaju zahtjevne kriterijume kojima dokazuju svoju aktivnost. Ove odredbe, i pooštravanje kriterijuma za izbor članova Savjeta, treba da vode većoj samostalnosti Savjeta RTCG, a posljedično i većoj samostalnosti menadžmenta RTCG.

Ministarstvo predviđa da se primjena zakona odgodi za tri godine kako bi sadašnji Savjet i menadžment RTCG završili mandat. Time Ministarstvo demonstrira neprimjeren ignorantski odnos prema gorućim problemima i svjesno obesmišljava potrebne promjene koje treba da indukuju novi medijski zakoni.

Sadašnji Savjet je izabran u proceduri koja je omogućila snažan uticaj političkih subjekata preko Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore, koji su prema svojim političkim preferencama birali predstavnike NVO, a oni čine 4 od 9 članova Savjeta. Takav Savjet je dva puta protivzakonito izabrao generalnog direktora RTCG, što su potvrdile sudske presude, kao i odluka Agencije za sprječavanje korupcije (ASK).

Skupština trenutno sprovodi proceduru izbora dva člana Savjeta za novi mandat, iako je jasno da novi zakonski tekst mora biti brzo usvojen, kako bi Crna Gora dobila IBAR u junu, kao i da je jedan od dva kandidata učestvovao u dvostrukom nezakonitom imenovanju Raonića.

Podsjećamo da proces izmjena medijskih zakona traje već skoro 30 mjeseci, kao i da su ključni zahtjevi Evropske unije i Savjeta Evrope da se poveća samostalnost u radu upravljačkih organa RTCG i Agenciji za elektronske medije (AEM). To su obaveze države Crne Gore u procesu pristupanja EU. Konačno usvajanje ovih zakonskih tekstova se očekuje u narednih mjesec dana.

Cijenimo da nema nijednog valjanog argumenta da se za tri godine odgodi izbor svih upravljačkih struktura RTCG, jer je to jedini način da se stvore preduslovi kako bi se ova institucija oslobodila partijskog uticaja i profesionalizovala u istinski javni servis.

Kršenje zakona i ignorisanje sudskih presuda u RTCG ne može biti doprinos poziciji Vlade koja tvrdi da je posvećena evropskim integracijama i vladavini prava. Stoga, pozivamo Ministarstvo kulture i medija da uvaži ovaj zahtjev civilnog sektora i u konačnu verziju predloga Zakona o RTCG uvrste odredbe kojima se omogućava primjena zakona odmah nakon njegovog usvajanja, ali i Skupštinu Crne Gore da obustavi trenutni postupak i da sve nove članove Savjete izabere po novom zakonskom rješenju.

Potpisnici inicijative:

Media centar, Goran Đurović
Centar za građansko obrazovanje (CGO), Daliborka Uljarević
NVO Prima, Aida Perović,
Crnogorski PEN centar, Milan Marković
Asocijacija SPEKTRA, Jovan Ulićević
Centar za istraživačko novinarstvo CIN-CG, Milka Tadić Mijović
Centar za monitoring i istraživanja (CeMI), Zlatko Vujović
Savez za jednaka prava LGBTI osoba ERA, Danijel Kalezić
Crnogorski ženski lobi, Aida Petrović
Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), Marina Vujačić
Crnogorska LGBTIQ asocijacija Kvir Montenegro, Staša Baštrica
NVO Juventas, Ivana Vujović
Društvo crnogorskih izdavača, Vladimir Vojinović
Sindikat medija Crne Gore (SMCG), Radomir Kračković
Centar za ženska prava (CŽK), Maja Raičević
Institut alternativa, Stevo Muk
Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), Zorana Marković

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *