Održana Škola javnih politika – parlamentarno izdanje

Institut alternativa je, od 10. do 12. septembra u hotelu Avala, Budva, održao još jednu Školu javnih politika, ovog puta za predstavnike i prestavnice stručne službe Skupštine Crne Gore.

Cilj naše Škole, koju u različitim verzijama organizujemo od 2012. godine, je da doprinese kvalitetnom razvoju javnih politika u Crnoj Gori kroz osnaživanje kapaciteta zainteresovanih aktera za razvoj javnih politika i podizanje stepena razumijevanja razvoja javnih politika među ključnim akterima.

U ovom izdanju, odabrali smo predstavnike Službe Skupštine Crne Gore kao polaznike Škole. Kako uloga Skupštine i poslanika postaje sve dominantnija u pogledu predlaganja novih zakonavnih inicijativa, smatramo da je neophodno da poslanici imaju podršku od strane stručnih službi unutar Skupštine kako bi se svijet politike što više povezao sa svijetom arguemenata, činjenica, na dokazima zasnovanog pristupa pripremi javnih poliika.

Učesnici Škole su prošli različite faze kreiranja politika – kako strukturisati pisanje, na koji način postaviti argumentaciju, kako odrediti ciljne grupe i najbolje rješenje za određenu javnu politiku.

Tokom Škole, učesnici su imali priliku da na praktičnim primjerima upoznaju detalje ciklusa javnih politika i naboljih načina za vršenje uticaja i pripremu dokumenata različitih formata, ali i da sami prođu kroz proces osmišljavanja prijedloga javnih politika kroz grupni rad.

Škola javnih politika - Parlamentarno izdanje

Škola javnih politika je održana u okviru projekta “Odgovornost umjesto izgovora: Skupština građanima”, koji sprovodimo uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju (National Endowment for Democracy).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *