Korupcija u javnim nabavkama – krivična (ne)odgovornost

Korupcija u javnim nabavkama predstavlja oblast od najvećeg rizika za štetu po državni budžet i može se pojaviti u svim fazama postupka.

U analizi „Javne nabavke u Crnoj Gori – transparentnost i odgovornost” 2010. godine napisali smo da je „Uprava policije samostalno podnijela svega tri krivične prijave u periodu od tri godine, zbog osnovane sumnje da su počinjena krivična djela zloupotrebe službenog položaja u postupku javnih nabavki. Prema dostupnim saznanjima, do sada nije donijeta nijedna pravosnažna sudska presuda za krivična djela u oblasti javnih nabavki”. U analizi smo i preporučili da „Uprava policije i državno tužilaštvo sa posebnom pažnjom treba da pristupe otkrivanju i procesuiranju kri- vičnih djela u oblasti javnih nabavki.”

Četrnaest godina kasnije, istraživali smo da li se nešto promijenilo, kroz razgovore sa državnim tužiocima, policijskim službenicima, kontrolnim institucijama, prikupljanjem informacija o predmetima, optužnicama i presudama.

Analizirali smo period od januara 2016. godine do jula 2023. godine, kada su u Crnoj Gori sklopljeni ugovori o javnim nabavkama u vrijednosti od preko 3,5 milijardi eura. Radi se o vrijednosti koja je približna jednom godišnjem budžetu Crne Gore, koji za 2024. godinu iznosi 3,48 milijardi.

U našoj novoj publikaciji dajemo odgovore na to šta su razlozi izostanka krivične odgovornosti, kao i preporuke za dalje postupanje.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *