Pogled na region: krivična odgovornost za korupciju u javnim nabavkama

Javne nabavke označavaju postupak u kojem subjekti javnog sektora – naručioci, vrše nabavke dobara, radova i usluga. Ovaj postupak je istovremeno i jedan od najpodložnijih korupciji i neekonomskom trošenju sredstava u zemljama Zapadnog Balkana.

U svim zemljama Zapadnog Balkana primijećen je porast udjela javnih nabavki u BDP-u. U prosjeku se kretao od 9 % do 11 %, dok je samo u slučajevima Kosova i Sjeverne Makedonije varirao iz godine u godinu. Na osnovu toga, kao i činjenice da se vrijednost javnih nabavki konstantno povećava, možemo zaključiti da ova oblast zaslužuje aktivne kontrolne mehanizme, kako bi se manevarski prostor za sve koji bi htjeli vršiti zloupotrebe maksimalno suzio.

Crna Gora je posebno krivično djelo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom uvela u krivično zakonodavstvo u decembru 2023. godine. Način na koji se u Crnoj Gori reguliše ova oblast i rezultati u borbi protiv korupcije u javnim nabavkama biće predmet posebne analize.

Cilj ovog papira je da pruži kratak uvid u to kako su zemlje Zapadnog Balkana (Srbija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Albanija i Kosovo) zakonski regulisale krivičnu odgovornost za korupciju u javnim nabavkama. Pored toga, za svaku od zemalja za koju su bili dostupni podaci predstavljeni su i rezultati u borbi protiv korupcije u prethodne četiri godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *