O parlamentarnoj dimenziji Berlinskog procesa u Bundestagu

Njemački Bundestag je bio domaćin događaja “Parlamentarna dimenzija Berlinskog procesa”, koji je 9. oktobra održan u Berlinu.  Događaj koji je podržan od strane Ministarstva spoljnih poslova Nemačke organizovao je Institut za demokratiju ‘Societas Civilis’ iz Skoplja u saradnji sa Institutom alternativa i drugim partnerskim organizacijama iz regiona.

Događaj je okupio poslanike iz parlamenata Zapadnog Balkana (ZB) i Bundestaga, parlamentarnu administraciju, kao i predstavnike iz think tank organizacija kako bi razgovarali o njihovoj ulozi u okviru Berlinskog procesa. Na konferenciji je učestvovala naša Dragana Jaćimović.

Dr. Anton Hofreiter, predsednik Odbora za pitanja Evropske unije u Bundestagu, otvorio je događaj ističući ključnu ulogu parlamentarne diplomatije u podsticanju ovog procesa.

Ključne sesije usredsređene na regionalnu saradnju i održivost

U narednim sesijama, parlamentarci su se bavili trenutnim napretkom u sprovođenju Akcionih planova Zajedničkog regionalnog tržišta i Zelene agende, s posebnim osvrtom na oblasti digitalizacije i dekarbonizacije. Ove diskusije su vođene na osnovu nalaza izveštaja o monitoringu koji procenjuju trenutni nivo implementacije ovih akcionih planova, usklađenosti politika i jačanja kapaciteta širom Zapadnog Balkana.

Credits: Deutscher Bundestag/Inga Haar

Naša Dragana Jaćimović je predstavila dio nalaza iz monitoring izvještaja koji se odnosi na realizovane aktivnosti u oblasti digitalne ekonomije i sajber bezbjednosti, naglašavajući da je neophodno jačati regionalnu saradnju, pogotovo u aktivnostima koje se tiču digitalne ekonomije. Nalaze iz monitoring izvještaja predstavile su i Anamarija Velinovska (IDSCS), Julijana Bilbilaj (Institut za političke studije), Violeta Hađoli (Kosovski demokratski institut) i Marija Stefanović (CRTA

„Izveštaji o monitoringu pružaju dragocene uvide u napredak koji su zemlje Zapadnog Balkana postigle u oblastima digitalizacije i dekarbonizacije, kako je navedeno u Akcionim planovima za Zajedničko regionalno tržište i Zelenu agendu. Iako postoje značajne razlike u nivoima implementacije među ovim zemljama, mnoge inicijative su suštinski regionalne i zahtevaju saradničke napore. Ključno je da parlamenti iskoriste ove informacije za efikasnu kontrolu i nadzor. Na taj način mogu držati institucije odgovornima za njihove obaveze i osigurati napredak u oblastima digitalizacije i dekarbonizacije“, izjavili su istraživači u zajedničkom saopštenju.

Zajednički sastanak Odbora za EU i delegacija Zapadnog Balkana

Odbor za pitanja EU u Bundestagu organizovao je zajednički sastanak odbora za EU iz Zapadnog Balkana (WB6) i Bundestaga tokom događaja Parlamentarna dimenzija Berlinskog procesa. Predstavnici odbora za EU razgovarali su o dvije ključne teme – proširenje i reforme EU i budućnost regionalne saradnje i povezanosti u Zapadnom Balkanu.

Credits: IDSCS

Razmjena najboljih praksi među parlamentarnim osobljem

Organizovan je i poseban događaj za parlamentarne službenike, sa fokusom na jačanje kapaciteta parlamenata Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa. Predstavnici Bundestaga, Juta Šnajder-Šil, Betina Krejton i Feliks Arnt, iz Bundestaga i Bürgerräte, podelili su najbolje prakse o tome kako parlamentarne administracije mogu bolje podržati zakonodavne reforme i pratiti akcione planove povezane sa Berlinskim procesom.

Konferencija je dio projekta „Parlamentarna diplomatija: Regionalna saradnja kroz pojačan parlamentarni dijalog“, podržanog od strane Savezne vlade Njemačke, koji ima za cilj da predstavi prednosti Berlinskog procesa kroz jačanje parlamentarne diplomatije i korišćenje mehanizama nadzora od strane parlamenata Zapadnog Balkana.

Pored Instituta alternativa, naši projektni partneri u regionu su Institut za demokratiju ‘Societas Civilis’ (IDSCS) iz Skoplja, Centar za istraživanje transparentnosti i odgovornosti (CRTA) iz Beograda, Kosovski demokratski institut (KDI) iz Prištine, Mreža progresivnih inicijativa (NPI) iz Sarajeva i Institut za političke studije (ISP) iz Tirane.

Credits: Deutscher Bundestag/Inga Haar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *