O radu inspekcija i mehanizmima koordinacije inspekcija u zemljama regiona: Zaključci i preporuke sa IA sastanka

Presjek rada sedam inspekcija u Crnoj Gori i mehanizmi koordinacije inspekcija u Hrvatskoj i Srbiji su bili tema drugog sastanka o radu inspekcijskih organa. U nastavku su zaključci i preporuke sa drugog sastanka koji je IA organizovao između inspekcija i drugih organizacija i institucija od značaja za borbu protiv korupcije.

Cilj sastanka je bio da produbimo diskusiju o trenutnom stanju, budućem pravcu regulisanja inspekcijskog nadzora i prilagođavanja pravnog okvira učinkovitijoj ulozi inspekcija u borbi protiv korupcije.

Zaključci i preporuke sugerišu potrebu za detaljnim analizama rada inspekcija pre nego što se sprovedu reforme. Reforma treba biti zasnovana na jasno identifikovanim potrebama i dobrim praksama iz regiona, uzimajući u obzir preporuke međunarodnih organizacija.

Sastanak je dio naših napora na jačanju antikorupcijske uloge inspekcija, u sklopu projekta Inspekcije bez protekcije: Saveznici u borbi protiv korupcije, koji sprovodimo uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Biroa Stejt dipartmenta za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona (INL). Sadržaj zaključaka i preporuka je isključiva odgovornost Instituta alternativa, i nužno ne odražava stavove Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *